Δύο μυστικά για να έχετε πάντα φρέσκα βότανα στο σπίτι

Ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσής τους ορισμένα βότανα μπορούν να έχουν από δύο εβδομάδες έως και έξι μήνες διάρκεια ζωής. Μερικοί από τους παράγοντες, που συμβάλλουν επίσης στη μαρκοζωία των βοτάνων είναι η ποιότητά τους την στιγμή που τα αγοράζετε, καθώς και το πόσο στεγνά ή «τραυματισμένα» είναι πριν τα αποθηκεύσετε.

Για να επιτύχετε, λοιπόν, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα αγαπημένα σας βότανα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Βάλτε τα στην κατάψυξη

Τα φρέσκα βότανα μπορούν να καταψυχθούν, ωστόσο, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και όχι να τα βάλετε σε ένα σακουλάκι τροφίμων και να τοποθετήσετε απλώς στην κατάψυξη, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα παγώσουν όλα μαζί και θα σχηματιστούν μικροί κρύσταλλοι πάγου, οι οποίοι όταν τα ξεπαγώσετε θα αλλάξουν κατά πολύ την γεύση τους.

Αντιθέτως, πρέπει πρώτα να στεγνώσετε πολύ καλά τα φρέσκα βότανά σας και να τα ψιλοκόψετε. Εν συνεχεία τοποθετείτε μικρές μερίδες σε μία παγοκύστη και συμπληρώνετε με λάδι πριν την βάλετε στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήστε τα παγάκια βοτάνων όταν αρχίζετε να μαγειρεύετε ή στο τέλος του μαγειρέματος ανακατεύοντας καλά.

Πώς να τα αποξηράνετε σωστά

Τα φρέσκα βότανα, όταν φυλάσσονται σωστά, μπορούν να αποξηραθούν και να χρησιμοποιηθούν ακόμη και μετά από έξι μήνες. Για να αποξηράνετε σωστά τα βότανα πρέπει πρώτα να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε πολύ καλά. Στη συνέχεια με την χρήση ενός αφυγραντήρα τραβήξτε την υγρασιά από τα φύλλα μέχρι αυτά να αρχίζουν να θρυμματίζονται στο χέρι σας. Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα βότανα σε μικρό και αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Πηγή: newsbeast.gr