Δύτες βρήκαν στη Βαλτική μηχάνημα κρυπτογράφησης «Enigma» που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Γερμανοί δύτες βρήκαν στη Βαλτική σπάνιο μηχάνημα κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιστεύουν ότι βρισκόταν σε βυθισμένο υποβρύχιο.

Οι δύτες αρχικά πίστευαν ότι βρήκαν απλά μια παλιά γραφομηχανή που μπλέχτηκε στα δίχτυα τους στον πυθμένα του «Gelting Bay» στη Βαλτική. Γρήγορα όμως ο αρχαιολόγος Φλόριαν Χούμπερ, ειδικός στην υποβρύχια αρχαιολογία, συνειδητοποίησε την ιστορική σημασία του ευρήματος.

«Έχω κάνει πολλές συναρπαστικές και περίεργες ανακαλύψεις τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι μια μέρα θα βρούμε ένα από τα θρυλικά μηχανήματα Enigma», δήλωσε ο Χούμπερ.

Ο γερμανικός στρατός κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποίησε τις μηχανές Enigma για να στέλνει και να λαμβάνει μυστικά μηνύματα, ωστόσο οι Βρετανοί κρυπτογράφοι με επικεφαλής τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, έσπασαν τον κώδικα και βοήθησαν τους Συμμάχους να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ναυτικό αγώνα για τον έλεγχο του Ατλαντικού.

Με αυτό το κατόρθωμα, πιστεύεται ότι ο πόλεμος συντομεύτηκε και σώθηκαν χιλιάδες ζωές.

Η συσκευή Enigma, που μοιάζει με γραφομηχανή, αποτελείται από ένα πληκτρολόγιο και τροχούς και βασιζόταν στην αντικατάσταση των γραμμάτων. Phys.ogr

Λίγο πριν από την παράδοση της Γερμανίας τον Μάιο του 1945, τα πληρώματα περίπου 50 υποβρυχίων, ή U-Boots, ακολούθησαν μια εντολή να καταστρέψουν τα πλοία τους στο «Gelting Bay», κοντά στα σύνορα της Δανίας, για να αποφύγουν την παράδοσή τους στους Συμμάχους. Η καταστροφή συσκευών κρυπτογράφησης ήταν μέρος της διαταγής.

«Υποψιαζόμαστε ότι η μηχανή Enigma έπεσε στον βυθό κατά την καταστροφή ενός υποβρυχίου», δήλωσε ο Χούμπερ, μέλος της εταιρείας Submaris με έδρα το Kiel, η οποία διευθύνει υποβρύχιες ερευνητικές αποστολές.

Υπολογίζεται ότι οι Γερμανοί βύθισαν περισσότερα από 200 από τα υποβρύχια τους στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα στο τέλος του πολέμου.

Η συσκευή Enigma, που μοιάζει με γραφομηχανή, αποτελείται από ένα πληκτρολόγιο και τροχούς και βασιζόταν στην αντικατάσταση των γραμμάτων.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου παράχθηκαν χιλιάδες συσκευές, μόνος μερικές εκατοντάδες υπάρχουν πλέον. Συχνά πωλούνται σε δημοπρασία για δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Γερμανοί δύτες βρήκαν στη Βαλτική σπάνιο μηχάνημα κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Reuters

Το εύρημα, που έγινε από δύτες που εργάζονται για λογαριασμό του WWF με σκοπό να βρει εγκαταλελειμμένα δίχτυα που θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή, θα δοθεί στο μουσείο αρχαιολογίας στο Σλέσβιχ.

Οι Γερμανοί δύτες παρέδωσαν το σπάνιο τους εύρημα σε μουσείο για αποκατάσταση την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή: Reuters

Πηγή: χαρακτηριστικής εικόνας: Phys.org