Έλενα Κουντουρά: Πώς από top model, «θεούσα» υπουργός, αποστάτης για μια καρέκλα

Πώς κατάφερε η Έλενα Κουντουρά να γίνει από μοντέλο υπουργός και σήμερα να εντάσσεται, όπως ακούγεται, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ;

Πέτρα του σκανδάλου στο σκηνοθετημένο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου αποτελεί η Έλενα Κουντουρά, που απέφυγε ακόμα και να μιλήσει με τον πρόεδρο του κόμματος της.

Την ώρα που το κόμμα της, οι ΑΝΕΛ, καταρρέουν, η Έλενα Κουντουρά δεν σηκώνει το τηλέφωνο στον Πάνο Καμμένο, είναι στην Κίνα και απαξιεί να απαντήσει. Πώς ξεκίνησε τη λαμπρή καριέρα της και πώς έφθασε ως εδώ;

Έλενα Κουντουρά βιογραφικό

Η Έλενα Κουντουρά (1962) είναι Ελληνίδα πολιτικός, Υπουργός Τουρισμού στις Κυβερνήσεις Τσίπρα του 2015, βουλευτής Α΄ Αθηνών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και παλαιότερα με τη Νέα Δημοκρατία. Πριν την ενασχόλησή της με την πολιτική, υπήρξε μοντέλο με σημαντική διεθνή καριέρα, διευθύντρια γυναικείων περιοδικών και αθλήτρια στίβου.

Προσωπική ζωή και σπουδές: Η Έλενα Κουντουρά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Αλέξανδρου Κουντουρά, αξιωματικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς

Από παιδί ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Η Έλενα Κουντουρά είναι απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ), και υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος, αλλά και στα 100 μέτρα με εμπόδια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1978.

Καριέρα ως μοντέλο: Από το 1984 ως το 1997 η Έλενα Κουντουρά έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο, και το 1990 ανακηρύχθηκε από το CCN ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου.

Το 1984 η Έλενα Κουντουρά παίρνει την μεγάλη απόφαση να κρεμάσει τα αθλητικά της παπούτσια και να ασχοληθεί με το μόντελιγκ. Σε αυτή την απόφαση, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία της με την Αντιγόνη Δέλιου, η οποία εκείνη την εποχή διατηρούσε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία της εποχής, το Agence, από το οποίο βγήκαν τα καλύτερα εγχώρια μοντέλα. Αν και ήταν μια εποχή που το μόντελιγκ ακόμα δεν ήταν στα… φόρτε του στη χώρα μας, ετοιμάζει βαλίτσες και φεύγει για την Γαλλία. Το Παρίσι γίνεται το σπίτι της και κινείται μεταξύ Τόκιο, Νέας Υόρκης και Μιλάνο.

Και πράγματι, για περίπου 12 χρόνια κατακτά παγκοσμίως τις πασαρέλες και τα περιοδικά μόδας. Μάλιστα, συγκατοικούσε με την Σίντι Κρόφορντ στη Νέα Υόρκη και πετούσε με ελικόπτερο δίπλα στη Ναστάζια Κίνσκι.

Η Έλενα Κουντουρά συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Σερζ Λουτένς, πολύ γνωστό Γάλλο φωτογράφο, σχεδιαστή και σκηνοθέτη στον χώρο της μόδας, ενώ μεγάλη επιτυχία είχε η συνεργασία της με την ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido, και είναι το μοντέλο με το μακροβιότερο συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία αυτή, της οποίας ήταν το πρόσωπο σε παγκόσμιες διαφημιστικές καμπάνιες.

To 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα και μέχρι το 2004 ήταν διευθύντρια σε γυναικεία περιοδικά.

Πολιτική σταδιοδρομία: Η Έλενα Κουντουρά επένδυσε την πολιτική της καριέρα στην οικογενειακή της παράδοση ως κόρη στρατιωτικού και στην προνομιακή της σχέση με την εκκλησία και τους ιερείς.

Στις εκλογές του 2004, η Έλενα Κουντουρά εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα, παρότι συγκέντρωσε χιλιάδες περισσότερους σταυρούς σε σχέση με το 2004 που εξελέγη.

Το Νοέμβριο του 2011 η Έλενα Κουντουρά επανήλθε στη Βουλή, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το «Μνημόνιο 2» παραβαίνοντας τη γραμμή του κόμματος και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το 2014 ανέλαβε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κινήματος.

Τον Ιανουάριο 2015 έγινε Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Τσίπρα του Ιανουαρίου του 2015, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, θέση την οποία διατήρησε και στην Κυβέρνηση Τσίπρα του Σεπτεμβρίου 2015.

Στον Ανασχηματισμό στις 5 Νοεμβρίου 2016 η Έλενα Κουντουρά αναβαθμίστηκε από Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε Υπουργός Τουρισμού.

Από το 2018 άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο όταν συνειδητοποίησε οτι οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα ξαναμπουν στη Βουλή.

Τον Ιανουάριο του 2019 η Έλενα Κουντουρά είναι μία από τους αποστάτες των ΑΝΕΛ που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα και θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα της υπουργού.

Για αυτή της τη στάση η Έλενα Κουντουρά φέρεται να έχει λάβει βαριά ανταλλάγματα, όπως η διατήρηση της θέσης της υπουργού και η συμπερίληψη της σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εξαιρετική πορεία για την Έλενα Κουντουρά που έχει περάσει από πολλές πασαρέλες και κόμματα.

Πηγή: fimes