Φλώρος για τουρκικό F-16 που «έφτασε» μέχρι την Καβάλα: Η ελληνική απάντηση θα είναι ισχυρή!

Η είδηση που με επιφύλαξη και ερωτηματικό αναδημοσίευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2020 το KAVALA POST σχετικά με τουρκικό F-16 που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και «πέρασε» πάνω από τον ουρανό της Καβάλας ανήμερα της Εθνικής Επετείου [διαβάστε την εδώ] επιβεβαιώνεται τελικώς από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) μάλιστα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δήλωσε σχετικά πως «η ελληνική απάντηση θα είναι ισχυρή»!

Το ρεπορτάζ επίσης αναφέρει ότι η «εμφάνιση» τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά εντάσσονταν σε ένα «μπαράζ» πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο λίγα λεπτά μετά τις πτήσεις των ελληνικών F-16 για την 25η Μαρτίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως μεμονωμένο τουρκικό F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ύψος της Νέας Βύσσας στα 15.000 πόδια και βγήκε από την ευρύτερη περιοχή προς την Ορεστιάδα , στις 11:32 το πρωί.

Λίγα λεπτά δηλαδή, μετά την απόδοση τιμών από τη φρουρά στη σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο επιτηρητικό φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου και την ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ίδιο τουρκικό αεροσκάφος στη συνέχεια πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο.

Στις 11:56 π.μ. ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο στα 14.000 πόδια. Εννιά λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το δυτικό άκρο της Λέσβου μόλις στα 3.000 πόδια.

Στις 12:25 μ.μ. άλλο ζεύγος ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από:

-Το Φαρμακονήσι στα 10.000 πόδια,
-Τους Λειψούς στα 7.400 πόδια, τρία λεπτά αργότερα,
-Την Παναγιά και τις Οινούσες στα 26.000 και 28.000 πόδια στις 12:53 μ.μ., αντίστοιχα και
-Τις Οινούσες στα 25.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής επετείου ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από:

– Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, ‘Ακτιο, Μεσολόγγι,
– Χανιά, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, ‘Αγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο,
– Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Γύθειο, Πύργο, ‘Αραξο,
– Λάρισα, Βόλο, Σκύρο, Σάμο, Ψαρά, Κάλυμνο και Πάτμο.

Πηγή: kavalapost.gr