Φράγμα Πηνειού: Στερεύει επικίνδυνα ο ταμιευτήρας – Περίπατο στον… βυθό της Λίμνης

Ο βυθός της Λίμνης Πηνειού έχει αρχίσει και αποκαλύπτεται, αφού η στάθμη του νερού λόγω ανομβρίας έχει κατέβει σε ιδιαίτερα χαμηλό σημείο.

Αποτέλεσμα: εκτός από τη συγκίνηση που προκαλεί σε εκείνους που συνδέονται με τα χωριά που απαλλοτριώθηκαν προς χάριν του φράγματος, να προκαλεί και ανησυχία στους αγρότες για την επόμενη αρδευτική περίοδο.

Οι φωτογραφίες του γιατρού Βαγγέλη Δημητρόπουλου, κατοίκου Μπορσίου, είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, τον ενημέρωσε για την χαμηλή στάθμη του ταμιευτήρα. «Η στάθμη είναι σε επικίνδυνα οριακό σημείο. Την περασμένη εβδομάδα την Παρασκευή δώσαμε νερό ως ΤΟΕΒ στα μέλη μας αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Αν και η αρδευτική περίοδος έληξε στις 16 Οκτωβρίου η ανομβρία μας υποχρεώνει να παίρνουμε δύο φορές την εβδομάδα νερό από τη Λίμνη Καραμανλή »,δήλωσε στην «Πατρίς» ο Χρήστος Παλαιολόγος και συνέχισε εκπέμποντας όπως ο ίδιος είπε «SOS» για την επόμενη αρδευτική χρονιά: «Αν συνεχιστεί η ανομβρία θα υπάρχει πρόβλημα μεγάλο στην άδρευση το 2021»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μπορσίου Χρήστος Παναγόπουλος δήλωσε: «Η στάθμη του νερού είναι πολύ χαμηλή. Δεν θυμάμαι να ήταν ποτέ έτσι τα τελευταία χρόνια. Αν συνεχιστεί η ανομβρία θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Έχει να βρέξει πάνω από ένα μήνα. Πολλοί από τους κατοίκους της γύρω περιοχής αυτό το διάστημα κάνουν περίπατο στο βυθό…»

Συγκίνηση και αναμνήσεις

Η κ. Σπούδα Ζωή, που γεννήθηκε στις Ξενιές, ένα από τα χωριά που βυθίστηκε στη Λίμνη επισκέφθηκε μετά από χρόνια, εκμεταλλευόμενη την χαμηλή στάθμη του νερού, τον τόπο που βρισκόταν το χωριό της: «Είμαι συγκινημένη και δεν σας κρύβω ότι δάκρυσα. Βρήκα τα απομεινάρια του σπιτιού που γεννήθηκα, είδα τον τόπο που είναι θαμμένοι δικοί μου άνθρωποι…Αν και ήμουν πολύ μικρή όταν μας έδιωξαν από τις Ξενιές, θυμάμαι πολλά πράγματα από το χωριό μου που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η στάθμη του νερού είναι επικίνδυνα χαμηλή και δεν το θυμάμαι ποτέ σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία 6-7 χρόνια».

Ο κ. Πέτρος Καρνάτσος, που επίσης γεννήθηκε στις Ξενιές δήλωσε: «Περπάτησα συγκινημένος στο σημείο που κάποτε βρισκόταν το σπίτι μου όπου γεννήθηκα το 1957 και το 1967 αναγκάστηκαν οι γονείς μου να εγκαταλείψουν για να γίνει το Φράγμα. Μπήκα στην εκκλησιά μας την Παναγίτσα και έκανα το σταυρό μου, είδα το παλιό πηγάδι, το καλντερίμι…Το νερό κατέβηκε πολύ χαμηλά και έτσι η παλιά ζωή, οι αναμνήσεις δηλαδή, ήρθαν πάλι στην επιφάνεια… Συγκίνηση»

Αλτάνης: ελεγχόμενη άρδευση

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού –Αλφειού κ. Τάσος Αλτάνης δήλωσε στην «Πατρίς»: «Πράγματι η στάθμη του νερού έχει κατέβει αισθητά. Βέβαια η κατάσταση δεν είναι όπως το 1993. Εμείς ως Οργανισμός έχουμε ήδη εφαρμόσει την ελεγχόμενη άρδευση εδώ μέρες, μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου και βοηθάμε κάποιους καλλιεργητές με όψιμες καλλιέργειες όπως πατάτες και κηπευτικά. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και αυτή τη βδομάδα να συνεχίσουμε την άρδευση με φειδώ. Είναι αδύνατον να μη βοηθήσουμε τους καλλιεργητές. Πάντως η επόμενη αρδευτική περίοδος θα είναι δύσκολη»

Η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πάλι στην επιφάνεια.

Πηγή: patrisnews.com