Οι 10 ακραίες προβλέψεις για το 2015

oi-10-akraies-provlepseis-gia-to-2015

Ήδη διανύουμε τα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2015, του έτους για το οποίο όλοι εύχονται να είναι τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο λίγο καλύτερο από τον προκάτοχό του. Αντίθετα, ωστόσο, με το κλίμα των ημερών και τηρώντας μία ενδιαφέρουσα «παράδοση» ετών η διεθνής τράπεζα επενδύσεων, η οποία ειδικεύεται σε διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, η Saxo Bank, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες τις καθιερωμένες ετήσιες ακραίες προβλέψεις των αναλυτών της για τη φετινή χρονιά.

Για όσους δεν γνωρίζουν το ετήσιο «έθιμο» της τράπεζας, να πούμε ότι οι… μαντεψιές της Saxo Bank αφορούν 10 απίθανα γεγονότα -έστω και αν ο κίνδυνος πραγματοποίησής τους υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό- τα οποία αν τυχόν πραγματοποιούνταν, θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Ποια είναι όμως αυτά τα γεγονότα που μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα; Οι φετινές προβλέψεις της Saxo Bank περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το σενάριο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη ριζική νίκη του Κόμματος Ανεξαρτησίας στις εθνικές εκλογές. Άλλες ακραίες προβλέψεις περιλαμβάνουν, εξάλλου, την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από το πόστο του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Ιταλίας, ή την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή ακόμη και την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα, το οποίο θα μπορούσε να «στερήσει» από την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015.

Ας δούμε, λοιπόν, μία προς μία αυτές τις δέκα ακραίες προβλέψεις:

1. Κατάρρευση της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Σύμφωνα με έρευνες διαφαίνεται ήδη ότι η δυναμική της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου φθίνει με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα στο Λονδίνο. Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πτώση των τιμών κατά 25% το 2015.

2. Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας στο 5%

Η διαρκής εκτύπωση χρήματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας υποσκελίζει την εμπιστοσύνη στο γιεν, καθώς ο Haruhiko Kuroda ανακαλύπτει ότι η πολιτική που ακολουθεί για την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα αποδεικνύεται υπερβολικά «πετυχημένη» – ακόμα ένα σύμπτωμα της απώλειας ελέγχου όσον αφορά το ιαπωνικό νόμισμα.

3. Η Κίνα υποτιμά το γουάν κατά 20%

Η Κίνα θα αναζητήσει κάθε πιθανό τρόπο ώστε να μειώσει τις τεράστιες αποπληθωριστικές πιέσεις που χαρακτηρίζουν την πτωτική φάση κάθε πιστωτικής άνθησης. Με τους κινδύνους αποπληθωρισμού να κυριαρχούν, η Κίνα αντιγράφει την πολιτική της Τράπεζα της Ιαπωνίας και προχωρά σε υποτίμηση του γουάν κατά 20%, ακολουθώντας την Ιαπωνία στην προσπάθειά της να εισάγει πληθωρισμό και ζήτηση.

4. Ο Ντράγκι παραιτείται από την ΕΚΤ

Σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τους Γερμανούς να συμπλεύσουν με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μ. Ντράγκι αποσύρεται ώστε να διευκολύνει την υιοθέτηση πλήρους σειράς μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ υπό την προεδρεία του Jens Weidmann της Bundesbank. Ο Μ. Ντράγκι διαβλέπει μεγαλύτερες ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του στην Ιταλία, όπου ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο του ζητά να τον διαδεχθεί.

5. Η Ρωσία ξανά σε πτώχευση

Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και ο σκληρός οικονομικός ανταγωνισμός από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ρωσίας, οδηγεί τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες ή ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους. Μια πτώχευση, στα πρότυπα του 1998, είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον της χώρας, ταυτόχρονα με μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

6. Διαδικτυακές παραβιάσεις μαστίζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το 2015, οι επιθέσεις χάκερ στις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται ακόμα πιο διαδεδομένες και επιθετικές, προκαλώντας κραδασμούς στο διαδίκτυο και τους παρόχους υπηρεσιών cloud. Η Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και κυρίαρχος παίκτης στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πτώση τιμής, της τάξης του 50%, εξαιτίας της ευρείας κρίσης του κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά της προηγούμενης υπερτίμησης της αξίας της.

7. Έκρηξη ηφαιστείου «εξαφανίζει» το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Όπως συνέβη με το ηφαίστειο Λακί το 1783, το ήδη ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας, Μπαρνταρμπούνγκα, εκρήγνυται το 2015 και οδηγεί σε τεράστια απελευθέρωση επιβλαβών αερίων διοξειδίου του θείου και άλλων αερίων, που καλύπτουν τον ουρανό της Ευρώπης. Η έκρηξη επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και προκαλεί φόβους φτωχής σοδειάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις τιμές των σιτηρών να διπλασιάζονται ακόμα και όταν οι επιπτώσεις της ηφαιστειακής έκρηξης αποδεικνύονται πιο ήπιες από όσο αναμενόταν.

8. Τα Futures του κακάο φθάνουν στα 5.000 USD/ τόνο

Η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις προτιμήσεις του δυτικού κόσμου να στρέφονται προς τη μαύρη σοκολάτα και την όρεξη της Ασίας να αυξάνεται. Με την προσφορά να επηρεάζεται λόγω των φόβων για τον ιό έμπολα και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε βασικές παραγωγικές περιοχές της δυτικής Αφρικής, ο πλανήτης καταναλώνει πολύ περισσότερο κακάο από όσο παράγει. Αυτό οδηγεί τις τιμές στο κακάο σε ύψη-ρεκόρ το 2015, άνω των 5.000 δολαρίων ανά τόνο.

9. Το Η.Β. στρέφεται προς έξοδο από την Ε.Ε. το 2017, μετά την τεράστια εκλογική νίκη του UKIP

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της χώρας, στις 7 Μαΐου 2015, και αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη εντός του κοινοβουλίου. Το UKIP συγκροτεί κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον και προαναγγέλλει τη διεξαγωγή του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. εντός του 2017. Το κρατικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των κρατικών αποδόσεων.

10. Τα spread των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης διπλασιάζονται

Μετά από μια μεταβολή του συναισθήματος όσον αφορά στα ομόλογα υψηλής απόδοσης, οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες εξόδου από την αγορά το 2015 έρχονται αντιμέτωποι με μειωμένη ρευστότητα και κατακόρυφες πτώσεις τιμών. Η τελική κατάρρευση της αγοράς χρεογράφων υψηλών αποδόσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για την αδύναμη οικονομία της Ευρώπης. Ο δείκτης Market iTraxx Europe Crossover διπλασιάζεται και φθάνει τις 700 μονάδες βάσης το 2015.

Steen Jakobsen: Συνταρακτική αναμένεται η νέα χρονιά

Με αφορμή την αποτύπωση των 10 ακραίων προβλέψεων της Saxo Bank για το τρέχον έτος που μόλις ξεκίνησε, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Steen Jakobsen, εξέφρασε μεταξύ άλλων την εκτίμηση ότι το 2015 θα είναι μεν ένα δύσκολο δωδεκάμηνο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και η χρόνια στην οποία η τρέχουσα κακή κατάσταση θα βρεθεί στο ναδίρ της.

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, τα επιτόκια κινούνται εξίσου πτωτικά, ενώ ο κλάδος ενέργειας παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερες τιμές» λέει ο κ. Jakobsen και συνεχίζει: «Η απουσία μεταβλητότητας στα στοιχεία και τις αγορές αξιογράφων έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές το 2015. Διαπιστώσαμε ήδη τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής εβδομάδας τον Οκτώβριο. Αν τα γεγονότα εκείνα αποτελούν ένδειξη, το 2015 αναμένεται συνταρακτικό.

Οι Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank εξακολουθούν να αποτελούν μια άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται δέκα σχετικά αμφιλεγόμενες και μεταξύ τους άσχετες ιδέες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον επενδυτικό μας κόσμο. Σκιαγραφώντας τα πιο αρνητικά σενάρια και γεγονότα, είτε πρόκειται για μια πτώχευση της Ρωσίας, ηφαίστεια που σπέρνουν πανικό ή έναν διαδικτυακό Αρμαγεδδώνα, οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την αντοχή των εκτιμήσεών τους για το μέλλον και να προβλέψουν την επίδραση αυτών των γεγονότων στις επενδύσεις τους. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι, αν και οι προβλέψεις αυτές βασίζονται μάλλον σε ακραία σενάρια εξελίξεων στην αγορά, όλα αυτά τα χρόνια ορισμένες από αυτές, δυστυχώς, βγήκαν αληθινές».

iapopsi.gr