Η Άγκυρα αντικατέστησε τα MIM-23 I.HAWK που καταστράφηκαν στην αλ Ουατίγια με ουκρανικά συστήματα S-125 Pechora!

Η τουρκική Αεροπορία ολοκλήρωσε την αερομεταφορά των αντιαεροπορικών συστημάτων στην αεροπορική βάση της Al-Wattiya όπου αντικατέστησε τα αντιαεροπορικά συστήματα MIM-23 «Hawk» που καταστράφηκαν από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα είναι τα σοβιετικά S-125, τα οποία αγόρασε εσπευσμένα από την Ουκρανία, όπως είχαμε αποκαλύψει στο pronews.gr.

Τα εκσυγχρονισμένα σοβιετικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-125 παραλήφθηκαν πριν από δύο εβδομάδες και έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πηγές – γράφει το ρωσικό δημοσίευμα- τα συστήματα βρίσκονται στο έδαφος της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια, όπου πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των μαχητικών αεροσκαφών των ΗΑΕ, καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία τουρκικά συστήματα MIM-23 «Hawk», καθώς και ουκρανικός εξοπλισμός ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα συστήματα έχουν παραληφθεί ήδη από την Τουρκία αφού πρώτα υπέστησαν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό από Ουκρανούς μηχανικούς στο επίπεδο S-125-2D Pechora και τώρα βρίσκονται στην Λιβύη!

Η ουκρανική έκδοση που προμηθεύτηκε η Τουρκία έχει εμβέλεια 40 χλμ. (σε σχέση με τα 35 χλμ. των υφιστάμενων εκδόσεων) και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 20 χλμ.

Όπως αναφέρεται η Τουρκία απέκτησε επίσης και συστήματα ραντάρ άξιας 11 εκατ. $ στα οποία περιλαμβάνονται MARS-L l-band και P-180U.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία άρχισε εξ ανάγκης να αγοράζει ουκρανικά όπλα, καθώς τα τελευταία αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα από αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει η Άγκυρα στις δυνάμεις της Λιβύης.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αγόρασε τουλάχιστον 5 συστοιχίες αεροπορικής άμυνας S-125 από την Ουκρανία, ωστόσο, πηγές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μόνο τρία από αυτά τα σοβιετικά στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα τα άλλα δύο να έχουν εγκατασταθεί από τις δυνάμεις της «Εθνικής Συμφωνίας» σε άλλο μέρος.

H εγκατάσταση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας των σοβιετικών S-125 στη Λιβύη, είναι απίθανο να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στην περιοχή, αφού αυτά είναι αποτελεσματικά μόνο στην απώθηση επιθέσεων και έχουν μικρό εύρος επίθεσης σε αεροπορικούς στόχους.

Πηγή: pronews.gr