Η ανακάλυψη του 17χρονου Νίκου Μανόλα σε δέντρο του Πύργου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ PLEURODISCUS BALMEI

Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη έκανε ο 17χρονος Νίκος Μανόλας από τον Πύργο. Ο νεαρός φυσιολάτρης, μαθητής της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Πύργου, κατάφερε να είναι ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που φωτογράφισε ζωντανό το σαλιγκάρι του είδους Pleurodiscus balmei!

Μάλιστα η ανακάλυψή του είχε ως συνέπεια το ακριβοθώρητο εύρημά του (σ.σ. και οι φωτογραφίες του), να προστεθούν στη σχετική λίστα του Πανεπιστημιακού Ζωολογικού ινστιτούτου του Göttingen στη Γερμανία, ενώ έχουν εμπλουτίσει και το σχετικό λήμμα της Wikipedia!

Αναμφίβολα το να βλέπεις τις ανακαλύψεις σου και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία να αναγνωρίζονται από διεθνούς φήμης επιστήμονες και να εκτίθενται σε ιστοσελίδες που αποτελούν πόλο έλξης (και γνώσης), φυσιολατρών –και όχι μόνο- δεν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά σε κάποιον, ιδιαίτερα μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία…

Ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι πολλά Ελληνόπουλα ακολουθούν έναν διαφορετικό δρόμο και κινητοποιούνται για να προστατεύσουν το περιβάλλον και (πιθανότατα) να δημιουργήσουν ένα πιο ευοίωνο μέλλον πάνω στον πλανήτη…

Εξιστορώντας το πώς οδηγήθηκε στη νέα του ανακάλυψη, και τι συνέβη μετά, ο Νίκος Μανόλας δήλωσε στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ότι «Το σαλιγκάρι το βρήκα λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων πάνω σε ένα δέντρο κοντά στο κτίριο του τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν νεκρό και το πήρα σπίτι. Εκεί διαπίστωσα πως είναι ζωντανό και το φωτογράφισα. Μετά από δύο ημέρες κι αφού είχα τραβήξει τις φωτογραφίες που ήθελα αντιλήφθηκα ότι γέννησε ένα μικρό σαλιγκαράκι και το φωτογράφισα και αυτό. Κατόπιν έθεσα τις φωτογραφίες υπ’ όψιν του καθηγητή του Ζωολογικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Göttingen της Γερμανίας, Fransisco Welter Schultres, ο οποίος θεωρείται ένα πολύ μεγάλο όνομα στον χώρο. Ο ίδιος με ενημέρωσε ότι μέχρι τότε κανείς δεν είχε φωτογραφίσει το συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριού. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες που του έστειλα στο AnimalBase και στη Wikipedia. Ο κ. Welter-Shultes έχει κάνει πολύ μεγάλη ερεύνα πάνω στα μαλάκια της Ευρώπης και της Ελλάδας, έχοντας βρει σχεδόν όλα τα είδη. Έχει ανακαλύψει πολλά και έχει δημοσιεύσει βιβλίο γι’ αυτά».

«Νιώθω αρκετά τυχερός»…

Ο 17χρονος συμπλήρωσε επίσης ότι «Το Pleurodiscus είναι ένα σαλιγκάρι που συναντάται σε σχεδόν όλες τις χώρες της Μεσογείου το όποιο, όμως, βρίσκεται δύσκολα. Τρέφεται με νεκρή οργανική υλη, σε αντίθεση με τα πιο κοινά σαλιγκάρια, που τρώνε ζωντανά φύλλα και χορτάρια. Είναι παμφάγο και δεν γεννά αυγά. Κάνει ένα αυγό και μένει μέσα στο σώμα του γονιού ώσπου να εκκολαφτεί το μικρό. Προσωπικά νιώθω αρκετά τυχερός που “συνάντησα” και φωτογράφισα το συγκεκριμένο σαλιγκάρι. Άλλωστε τα χερσαία μαλάκια, όπου ανήκει το Pleurodiscus balmei, δεν έχουν μελετηθεί πολύ, και απ’ όσα ξέρω είμαι ένας από τους λίγους που έχουν κάνει ερεύνα πάνω σε αυτά στην Ελλάδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Μανόλας πετυχαίνει να κάνει μια πολύ αξιόλογη καταγραφή. Μόλις τον Μάρτιο του 2019 κατέγραψε την ύπαρξη του σαλιγκαριού Iglica wolfischeri που -σε όλο τον πλανήτη- έχει ανακαλυφθεί μόνο στον ποταμό Αλφειό και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης το έχει εντάξει στην «Κόκκινη Λίστα Απειλουμένων Ειδών»…

Η κλίση του στην εξερεύνηση συγκεκριμένων ειδών του ζωικού βασιλείου έχει ως φυσική συνέπεια να έχει μάθει και τα μυστικά εξειδικευμένης φωτογράφισης. Μάλιστα έχει καταφέρει να διακριθεί μιας και το περασμένο Φθινόπωρο απέσπασε την 3η θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Wild Seasons 2019» (κατηγορία “Invertebrates – Ασπόνδυλα”), φωτογραφίζοντας μια πράσινη αράχνη…

«Να προσέξουμε περισσότερο τον πλανήτη μας»…

«Οι άνθρωποι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τον πλανήτη μας. Για να συμβεί αυτό όμως πρώτα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Πιστεύω ότι το καταλληλότερο θα ήταν να γίνεται διδασκαλία της βιοποικιλότητας και της προστασίας της φύσης στα σχολεία της Ελλάδας»… υπενθυμίζει με νόημα, ο νεαρός φυσιοδίφης…

Πηγή: patrisnews.com