Η δίαιτα που αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απάτες και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή όσων την ακολουθούσαν

Για δεκάδες χρόνια, γυναίκες και άνδρες ψάχνουν να βρουν τη δίαιτα που θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος γρήγορα και ανώδυνα. Με την άνοδο της χρήσης του διαδικτύου, οι διατροφολόγοι αντικαταστάθηκαν με μια απλή αναζήτηση. Αυτό εκμεταλλεύτηκε και η Αμερικανίδα Heidi Diaz και έφτιαξε την Kimkins Diet, που αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα που έθεσαν τη ζωή χιλιάδων πολιτών σε κίνδυνο.

Το 2007 στο αμερικανικό περιοδικό Woman’s World δημοσιεύτηκε ένα άρθρο που αναφερόταν σε ένα website στο οποίο δίνονταν συμβουλές για απώλεια βάρους βασισμένες στη δίαιτα Kimkins. Κανένας όμως, δεν γνώριζε ότι πρόκειται για απάτη.

Στο site αναφερόταν ότι δεν υπάρχει «πιο γρήγορη δίαιτα» από αυτή. Δελέαζε τον κόσμο με το επιχείρημα ότι θα έχαναν άμεσα κιλά, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν γυμναστική, να τρώνε ιδιαίτερα φαγητά και φυσικά χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Με λίγα λόγια, παρουσιαζόταν η τέλεια δίαιτα.

Ο εγκέφαλος πίσω από αυτό το site ήταν μια γυναίκα από την Καλιφόρνια, η Heidi Kimberly Diaz που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Kimmer. Το 2000 η Diaz είχε γίνει μέλος σε μια διαδικτυακή ομάδα με ανθρώπους που ήθελαν να μειώσουν την κατανάλωση υδατανθράκων. Εκεί άρχισε να τραβά την προσοχή του κόσμου με τον ισχυρισμό της ότι έχασε σχεδόν 90 κιλά σε διάστημα 11 μηνών. Τους εξηγούσε ότι έκανε μια δική της παραλλαγή της δίαιτας Atkins που περιλάμβανε λίγες θερμίδες, σχεδόν καθόλου λιπαρά και υδατάνθρακες. Από τότε άρχισε να δίνει αυθαίρετα διατροφικές συμβουλές σε διάφορα σχετικά φόρουμ και σιγά σιγά δημιούργησε ένα κοινό που ήθελε να ακολουθήσει το πρόγραμμά της για να χάσει γρήγορα κιλά. Έγινε η «γκουρού» της δίαιτας. Έτσι, η Diaz έφτιαξε το δικό της site όπου έβγαζε διατροφικό πρόγραμμα και έκανε εξετάσεις επί πληρωμή, αλλά διαδικτυακά.

Υποσχόταν όταν αν ακολουθούσαν το πρόγραμμα κατά γράμμα θα έχαναν το 5% του βάρους τους σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Υπήρχαν διαφορετικές μορφές της δίαιτας Kimkins, ανάλογα με το βάρος και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Μια από τις πιο συνηθισμένες δίαιτες που έδινε, επέτρεπε την κατανάλωση μέχρι 500 θερμίδων σε μια μέρα.

Το διατροφολόγιο περιείχε κυρίως πρωτεΐνες από άπαχο κρέας. Τα λαχανικά ήταν προαιρετικά και γενικά δεν επιτρεπόταν να ξεπεράσουν τα 20 γραμμάρια υδατανθράκων και φυτικών ινών την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, το προτεινόμενα μενού που έδινε στον κόσμο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τα 5 γραμμάρια υδατανθράκων και τα 7 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πρότεινε την πρόσληψη πολυβιταμινών που θα αντικαθιστούσαν τις φυσικές βιταμίνες των τροφίμων.

Η «Kimmer» ισχυριζόταν ότι δεν χρειαζόμαστε πολλούς υδατάνθρακες ή λίπη για να ζήσουμε. Έλεγε ότι όσοι είναι σε δίαιτα, πρέπει να είναι συνεχώς σε μια κατάσταση ζάλης γιατί έτσι φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, ενώ στην πραγματικότητα ο οργανισμός εξασθενεί.

Πολλοί που εφάρμοσαν την δίαιτα, είχαν παραπονεθεί για απώλεια μαλλιών, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, λιποθυμίες, διατροφικές διαταραχές και άλλα ιατρικά προβλήματα.

Η εξήγησή της σε αυτά, ήταν ότι δεν ακολουθούσαν σωστά τη δίαιτα που τους έδινε και τους ενθάρρυνε να μειώσουν και άλλο τις θερμίδες.

Σε εκείνους που έπαιρναν μόνο 400 θερμίδες την ημέρα, έλεγε να συνεχίσουν έτσι για να αποκτήσουν το σώμα του ήθελαν και να μην επέμβουν στο πρόγραμμα.

Όσοι δεν έχαναν κιλά, τους έλεγε ότι δεν είναι αρκετά αυστηροί με τον εαυτό τους και πως έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερο.

Διέγραφε από τη σελίδα τα άτομα που διαφωνούσαν μαζί της, παρόλο που είχαν πληρώσει συνδρομή.

Σε όλους μιλούσε με το ψευδώνυμο Kimmer. Κανένας δεν την είχε δει από κοντά.

H Diaz ισχυριζόταν ότι ήταν η κοπέλα αριστερά, μετά την δίαιτα της

Σιγά σιγά όμως, άρχισαν να δημιουργούνται φόρουμ στο διαδίκτυο που μιλούσαν για μια εξαντλητική και επικίνδυνη για την υγεία δίαιτα. Άλλοι έγραφαν πως οι φωτογραφίες της που υποτίθεται πως έδειχναν το σώμα της Diaz πριν και μετά τη δίαιτα, απεικόνιζαν διαφορετικά άτομα.

Τον Σεπτέμβρη του 2007 ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ προσλήφθηκε για να ερευνήσει το θέμα. Κατάφερε να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, αλλά και να αποδείξει ότι το site της ήταν μια απάτη.

Οι φωτογραφίες του site που έδειχναν το σώμα γυναικών πριν και μετά τη δίαιτα προέρχονταν από site με νύφες.

Ο ντετέκτιβ δημοσίευσε φωτογραφίες της Diaz, που έδειχναν ότι ήταν παχύσαρκη. Δεν είχε χάσει ποτέ τα 90 κιλά που ισχυριζόταν. Ζύγιζε περισσότερα από 136 κιλά.

Οι αρχές αποκάλυψαν ότι είχε καταφέρει να αποσπάσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο από τους ανυποψίαστους πελάτες της.

To 2010 η Diaz κρίθηκε ένοχη για απάτη, αποπροσανατολισμό του κοινού και ψεύτικη διαφήμιση. Παρ’ όλα αυτά, δεν φυλακίστηκε. Η ποινή της περιορίστηκε στο να πληρώσει μια αποζημίωση σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα περιουσιακά της στοιχεία δεσμεύτηκαν και της απαγορεύτηκε να έρθει σε επαφή με τους ενάγοντες.

Δείτε την εκπομπή The Morning Show στο κανάλι Fox που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο:

Πηγή: valueforlife.gr