ΗΠΑ: Καμία πρόσβαση για τους Ταλιμπάν στην Αφγανική Κεντρική Τράπεζα

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν

Τα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν θα είναι προσβάσιμα στους Ταλιμπάν, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.

«Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

Εξάλλου, πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα τέλη Απριλίου τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισ. δολάρια.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ασράφ Γάνι. Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν απεγνωσμένα, μέσα σε γενικό χάος, να φύγουν από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πηγή: newmoney.gr