Κακάο: Τα οφέλη στην υγεία του παιδιού

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν είναι πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της σκόνης κακάου και ότι μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να δώσετε στο παιδί σας μια υγιεινή λιχουδιά.

Το κακάο είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Οι πολυφαινόλες του κακάο μπορούν επίσης να προστατεύσουν το δέρμα του παιδιού σας από βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κακάο με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα (ή 100% και οργανικό) και αποφύγετε το κακάο που έχει υποστεί επεξεργασία με αλκάλια, καθώς αυτά αφαιρούν τα περισσότερα από τα φλαβονοειδή που περιέχει το καθαρό κακάο.

Το κακάο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, η οποία είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα PMS στις γυναίκες, χαλαρώνει τους μύες, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και ακόμη ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης, προστατεύοντας έτσι από τον διαβήτη.

Το κακάο πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ισχύει ότι το κακάο ενισχύει το ανοσοποιητικό;

Φυσικά και ναι! Μόλις μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη παρέχει 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Εκτός από τη μεταφορά του οξυγόνου, ο σίδηρος βοηθά την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το μαγγάνιο είναι ένα συστατικό των χόνδρων και των οστών, που βοηθά στο μεταβολισμό των ενζύμων και των θρεπτικών συστατικών.

Το μαγνήσιο από την άλλη όπως αναφέραμε και πιο πάνω βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αρκετό ψευδάργυρο, ο αριθμός των κυττάρων που καταπολεμούν βακτήρια μειώνεται και σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Πώς θα διαλέγετε σοκολάτες για τα παιδιά

Είναι γνωστό ότι όσο πιο σκούρα η σοκολάτα είναι, τόσο το καλύτερο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα η οποία έχει 70% και πάνω περιεκτικότητα σε κακάο, έχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβανόλες από τα βατόμουρα, τα οποία θεωρούνται κορυφαία πηγή των πολύτιμων για την υγεία συστατικών.

Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ότι ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει τη διάθεση. Σύμφωνα με μελέτες, η σοκολάτα διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.

Άρα πριν διαλέξετε σοκολάτες για τα παιδιά σας ρίξτε μια ματιά στα συστατικά τους και αποφύγετε εκείνες που περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και γάλα σε σκόνη.

Πληροφορίες: wholesomechild.com / onmed.gr