Κατακράτηση υγρών: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η κατακράτηση υγρών, γνωστή επιστημονικά και ως οίδημα, ονομάζεται η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο σώμα.

Τα πρώτα συμπτώματα αυτής είναι το πρήξιμο στις γάμπες, στα χέρια, στο πρόσωπο και στην κοιλιακή χώρα.

Όταν υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών είναι πιθανό να παρατηρείτε διακυμάνσεις στη ζυγαριά ή ακόμη και να πρέπει να φοράτε φαρδιά ρούχα ή παπούτσια.

Η ήπια κατακράτηση υγρών συνήθως οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό φούσκωμα λόγω της κατακράτησης:

Αποκτήστε φυσιολογικό βάρος.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Αποφύγετε την ορθοστασία ή την καθιστική στάση για πολλή ώρα.

Μειώστε την κατανάλωση νατρίου. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ξίδι και άλλα μυρωδικά ή καρυκεύματα για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας.

Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα. Η κατανάλωση νερού, αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, μπορεί πραγματικά να μειώσει την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το σώμα να κρατήσει το επιπλέον νερό για να καλύψει την έλλειψη εισερχόμενου νερού. Το νερό βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νερού και νατρίου από το σύστημα.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (π.χ. μπανάνα, σπανάκι, αβοκάντο, φασόλια, πατάτες, ντομάτες), το οποίο συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, αφενός επειδή μειώνει τα επίπεδα νατρίου και αφετέρου επειδή αυξάνει την παραγωγή ούρων (διουρητική δράση).

Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου (π.χ. ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρη σοκολάτα, προϊόντα ολικής άλεσης). Μελέτες σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να ελαττώσει την κατακράτηση υγρών.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6 (π.χ. κρέας, καρύδια, καστανό ρύζι, πατάτες). Η Β6 εμπλέκεται στην ισορροπία των υγρών του σώματος δρώντας ευεργετικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου και νερού.

Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στη διατήρηση των σωματικών υγρών στην κυκλοφορία και αποτρέπει τη συσσώρευση στους ιστούς και τη δημιουργία οιδήματος.

Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι). Η γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά. Αντικαταστήστε τα προϊόντα αυτά με προϊόντα ολικής άλεσης.

Πηγή: onmed.gr