Κατέρριψαν ρωσικό ελικόπτερο Mi24 πάνω από την Αρμενία – Δύο νεκροί

Το περιστατικό συνέβη εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην κοντινή αμφισβητούμενη περιοχή του Καραμπάχ μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των δυνάμεων της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-24 (όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ: Hind) συνετρίβη στο έδαφος της Αρμενίας κοντά στο χωριό Yeraskh αφού δέχθηκε πυρά από το έδαφος από φορητό σύστημα αεροπορικής άμυνας (MANPADS), το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε.

Η συντριβή προκλήθηκε από απώλεια ελέγχου μετά από ένα πύραυλο που έπληξε το αεροσκάφος, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τη στιγμή της επίθεσης, το ελικόπτερο συνόδευε ένα κονβόι της 102ης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην Αρμενία, καθώς κινούνταν πέρα από το Yeraskh, κοντά στα σύνορα με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Nakhichevan του Αζερμπαϊτζάν.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου και τη μεταφορά ενός άλλου στο νοσοκομείο με μέτριους τραυματισμούς.

Πριν από λίγα λεπτά, τα αρμενικά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες καταρρίφθηκε στον ουρανό πάνω από την Αρμενία.

“Σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες μας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο στο έδαφος της Αρμενίας προς την κατεύθυνση του Ναχτσιβάν. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έπεσαν στην περιοχή Ararat. Οι λεπτομέρειες του συμβάντος καθορίζονται”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Infoteka24, καθώς και πολλών άλλων αναφορών των αρμενικών μέσων.

Μέχρι ώρας, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις ούτε από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν ή τη Ρωσία, της οποίας το ελικόπτερο φέρεται να καταρρίφθηκε.

Τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει το ελικόπτερο προς αυτή την κατεύθυνση είναι άγνωστο.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια του ρωσικού ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Αρμενίας έχουν άνει την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο. Οι φωτογραφίες διανεμήθηκαν από την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Επείγουσας Κατάστασης της αρμενικής δημοκρατίας τη Δευτέρα το βράδυ.

Πηγή: pentapostagma.gr