Κίνα: Αντιδράσεις με δήλωση δισεκατομυριούχου που χαρακτηρίζει “ευλογία” τις υπερωρίες

Ο ιδρυτής του ομίλου Alibaba και δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα υπερασπίστηκε την κουλτούρα της υπερωριακής εργασίας που υπάρχει σε πολλές τεχνολογικές εταιρίες της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια ευλογία» για τους νέους εργαζόμενους.

Ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου πήρε θέση σε μια συζήτηση για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και τις υπερωρίες που ζητούν ορισμένες εταιρίες καθώς ο κλάδος επιβραδύνεται ύστερα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

«Προσωπικά πιστεύω ότι το να έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι ένα ωράριο 996 είναι τεράστια ευλογία», δήλωσε σε σχόλια που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της εταιρίας στο WeChat.

«Πολλές εταιρίες και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ένα ωράριο 996», δήλωσε ο Μα. «Εάν δεν δουλέψεις ένα ωράριο 996 όταν είσαι νέος, πότε θα μπορέσεις να το κάνεις;».

Το θέμα έχει τροφοδοτήσει μια διαδικτυακή συζήτηση και αντιδράσεις σε κάποιες πλατφόρμες εγγραφής κώδικα, όπου οι εργαζόμενοι ανταλλάσσουν παραδείγματα υπερβολικών απαιτήσεων για υπερωρίες σε κάποιες εταιρίες.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος αγγλικών που ήταν εκ των ιδρυτών της Alibaba το 1999 και έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι παλαιότεροι από τους υπαλλήλους του συνήθως εργάζονται πολλές ώρες.

«Σε αυτόν τον κόσμο, όλοι θέλουν την επιτυχία, θέλουν μια καλή ζωή, θέλουν να τους σέβονται», δήλωσε ο Μα. «Σας ρωτώ όλους, εάν δεν καταβάλλετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια από τους άλλους, πώς μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε;».

Αυτό τον μήνα ακτιβιστές στην πλατφόρμα διαμοιρασμού κώδικα GitHub της Microsoft ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα με τίτλο “996.ICU” όπου οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό κλάδο κατέταξαν την Alibaba μεταξύ των εταιριών που έχουν τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

Πηγή: kontranews.gr