Κορωνοϊός – Φάουτσι: Να κάνουν το εμβόλιο και όσοι φοβούνται νευρολογικές παρενέργειες

Καθώς η συζήτηση έχει «ανάψει» στην Ελλάδα μετά από τα συμπτώματα που εμφάνισε η 42χρονη νοσηλεύτρια από την Κέρκυρα, οι ειδικοι επισημαίνουν ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος βαριά από κορωνοϊό

O Άντονι Φάουτσι – ο Νο1 ειδικός των ΗΠΑ για την επιδημία του κορωνοϊού – επικοινώνησε στα μέσα Ιανουαρίου με το επιστημονικό περιοδικό «Νευρολογία σήμερα» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, για να διορθώσει ένα λάθος του: τις αρχές Δεκεμβρίου , σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει ότι οι άνθρωποι με σύνδρομο Γκιγαίν – Μπαρρέ (GBS) θα έπρεπε να αποφύγουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό , διότι κινδύνευαν να ενεργοποιήσουν την ασθένειά τους.

Μετά από μερικές ημέρες, στις 21 Δεκεμβρίου, 13 ειδικοί στο σύνδρομο GBS, του είχαν απαντήσει ότι στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna , δεν είχαν καταγραφεί τέτοια περιστατικά – ενώ επεσήμαιναν ότι ούτε το Κέντρο Ελέγχου και πρόλησης ασθενειών (CDC) , ούτε ο αμερικανικός ΕΟΦ (FDA) είχαν εκδώσει οδηγίες εναντίον των εμβολιασμών για τους ανθρώπους με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Λίγο αργότερα, Βρετανοί ειδικοί ανακοίνωσαν το ίδιο.

«Οταν τα είπα αυτά, δεν υπήρχε η γνωμοδότηση του CDC», είπε ο Φάουτσι , προσθέτοντας ότι έκτοτε συμβουλεύει τους ανθρώπους με σύνδρομο GBS να εμβολιαστούν.

Το θέμα είναι πλέον στην επικαιρότητα και στην Ελλάδα – 42χρονη νοσηλεύτρια εμφάνισε συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο GBS μετά από την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Ακόμα δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί – ούτε κατά πόσον τα συμπτώματα παράλυσης που εμφάνισε η νοσηλεύτρια έχουν σχέση με τον εμβολιασμό της.

Ωστόσο, ορισμένοι διάσημοι νευρολόγοι – που συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα εκείνων που έγραψαν την απάντηση στον Φάουτσι – σημειώνουν ότι είναι συνηθισμένες οι παρεξηγήσεις σχετικά με την σύνδεση εμβολιασμού και νευρολογικών παρενεργειών είναι πολύ συχνές. Το αποτέλσμα , όπως σημειώνουν, είναι ότι αρκετοί φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Νευρολογίας Ρίτσαρντ Λούις,ένας από τους «13» , ο οποίος είναι διευθυντής στο Ηλεκτρομυογραφικό εργαστήριο του διάσημου Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά», στο Λος Άντζελες, έγραψε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ειδικοί θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κάνουν το εμβόλιο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι ο χρόνος ανάπτυξης των εμβολίων ήταν πάρα πολύ μικρός, λόγω της έντασης της επιδημίας – που υποχρέωσε τους ερευνητές να μειώσουν κατά πολύ το διάστημα της κλνικής έρευνας – επομένως, μόνον με λεπτομερείς σταστιστικές μελέτες θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νευρολογικών διαταραχών. Προσθέτει ωστόσο, ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, αυτό δεν θα αναιρεί το δεδομένο ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο μίας βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου GBS μετά από τον εμβολιασμό ξεκίνησαν το 1976, όταν «διαπιστώθηκε μία μικρή αύξηση του κινδύνου για GBS μετά από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της γρίππης των χοίρων», επισημαίνουν οι ειδικοί του CDC. Η αυξηση ήταν της τάξης του ενός πρόσθετου κρούσματος ανά 100.000 άτομα.

Ωστόσο, το ίδιο το CDC παρατηρεί ότι «οι πιθανότητες είναι περισσότερες να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα παράλυσης αν περάσει την γρίππη, παρά αν κάνει το εμβόλιο»

Πηγή: protothema.gr