Κουβέλας: Ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα έχουμε όσες δόσεις εμβολίου χρειάζονται

Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κουβέλας, μιλώντας στο Mega, τονίζει ότι «ούτε σε 10 χρόνια δε θα έχουμε τις δόσεις του εμβολίου που χρειαζόμαστε».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «οι επιδημίες δεν περιορίζονται με lockdown», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα χαμένης ευκαιρίας».

Ο κ. Κουβέλας ανέφερε πως είναι απαισιόδοξος για το εμβόλιο, γιατί ξέρει τις διαδικασίες. «Πιστεύετε ότι υπάρχει εργοστάσιο που να μπορεί να παράξει αυτά τα εμβόλια; Πότε θα φτάσουμε στα 7 δισεκατομμύρια εμβόλια; Ούτε σε μια δεκαετία δεν θα έχουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Και τώρα να είχαμε το φάρμακο, θα περάσει καιρός για να πάει στο φαρμακείο της γειτονιάς».

Σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Κουβέλας είπε πως «όπου έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού προφανώς θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Το κέντρο της βορείου Ελλάδας είναι η Θεσσαλονίκη, και αναγκαστικά η επιδημία εξαπλώθηκε. Δεν μπορούμε να την περιορίσουμε. Οι επιδημίες δεν περιορίζονται ούτε με τα lockdown. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και βήματα. Είμαστε πλέον η χώρα της χαμένης ευκαιρίας και δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε και τι προλαβαίνουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορεί να βασίζεται η πολιτική στην ελπίδα. Πρέπει πρώτον να ενισχυθεί πολύ η πρωτοβάθμια. Έπρεπε να δούμε λίγο την Κίνα, όπου έφτιαξαν ένα μεγάλο νοσοκομείο που πήγαιναν μόνο οι ασθενείς με κορονοϊό. Θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τα Κέντρα Υγείας για να συνεχίζουν τις θεραπείες τους οι χρόνιοι ασθενείς. Αυτά είναι πολιτικές πράξεις που έπρεπε να γίνουν.

Ανάλογο πληθυσμό που θα προσβληθεί από κορονοϊό προσβάλει και η γρίπη. Θα έπρεπε να κάνουμε μαζικό εμβολιασμό για τη γρίπη. Δεν γίνεται να μην δίνουμε χρήματα για εμβόλιο που υπάρχει και να δίνουμε για κάτι που δεν υπάρχει. Η γρίπη σκοτώνει και παιδιά, ο κορονοϊός όχι. Φυσικά χάσαμε χρόνο», τόνισε ο κ. Κούβελας.

«Λάθος το παγουρίνο και η μάσκα στα παιδιά»

Αναφορικά με την κατάσταση στις εκκλησίες της χώρας, αλλά και στα σχολεία, ο κ. Κούβελας ανέφερε ότι «η πίστη είναι ένα σύστημα γνώσης. Στην πίστη η γνώση προέρχεται από το Θεό. Οι υπόλοιποι καλά κάνουν και πιστεύουν στην επιστήμη. Το πρόβλημα είναι τι έκανε ο παπάς; Πρώτα παίρνουμε συλλογικά μέτρα.

Σπαστό ωράριο για προσέλευση στις δουλειές. Αυτό δεν το έκανε κανείς. Στα σχολεία, είναι παγκόσμια εκπαιδευτική πρόκληση η μείωση των μαθητών στις τάξεις για καλύτερη παιδεία. Είναι λάθος να δίνουμε παγουρίνο και μάσκες αφού έχουμε και τον κορονοϊό».

«Ο Τραμπ μου θυμίζει νεκρανάσταση»

«Είδαμε ένα σόου με τον Τραμπ. Δεν ξέρω τι πήρε, δεν ξέρουμε πότε αρρώστησε. Δεν είναι γνωστά τα συστατικά του κοκτέιλ φαρμάκων που πήρε. Δεν ξέρουμε καν ότι ήταν άρρωστος. Δεν ξέρω αν ήταν προεκλογικό σόου. Μου θυμίζει νεκρανάσταση ένας υπέρβαρος άνθρωπος και σε μεγάλη ηλικία να γίνεται καλά», είπε ο κ. Κουβέλας για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πηγή: dikaiologitika.gr