Λόγοι για να αγαπήσουμε τα φασόλια

Τα φασόλια είναι από τους καλύτερους τρόπους να βάλουμε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα αγαπάμε…

Τα φασόλια δεν είναι απλώς μια φτηνή και εύκολη εναλλακτική για όταν χρειαζόμαστε ένα χορταστικό γεύμα. Είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός. Και αν δεν γνωρίζατε αρκετά για το πόσα θρεπτικά συστατικά και οφέλη για τον οργανισμό μας κρύβουν μέσα τους τα ταπεινά φασόλια, ήρθε η ώρα να μάθετε.

Πέρα από αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι πανεύκολα στο μαγείρεμα (όπως τα περισσότερα όσπρια) και αντέχουν για πολύ, πολύ καιρό στο ντουλάπι μέχρι να τα μαγειρέψουμε, άρα αυτό τα καθιστά και σούπερ πρακτική τροφή για να έχουμε πάντα στο σπίτι. Εντάξει, ας επιστρέψουμε στην διατροφή, όμως.

Περιέχουν πολλή πρωτεΐνη

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της ζωικής. Περιέχουν, όμως, και φυτικές ίνες, που βοηθούν ακόμα περισσότερο στην απορρόφησή της. Είναι πολύ καλή ιδέα σε συνταγές που απαιτούν κιμά, να αντικαθιστάτε ένα κομμάτι του με πουρέ από λιωμένα φασόλια, για να δώσετε πιο ενδιαφέρουσα υφή και γεύση, αλλά και να μην στερηθείτε την πρωτεΐνη σας, μειώνοντας παράλληλα τα κορεσμένα λιπαρά του κόκκινου κρέατος.

Προστατεύουν την υγεία του εντέρου

Εκτός του ότι περιέχουν διαλυτές και μη φυτικές ίνες, οι οποίες διατηρούν τον μεταβολισμό μας και το έντερό μας στα πιο λειτουργικά τους επίπεδα, είναι και πηγή πρεβιοτικών που ενισχύουν την καλή υγεία των μικροοργανισμών στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας

Ξανά, λόγω των φυτικών ινών τους, είναι μια τροφή που μπορεί να έχει περίοπτη θέση σε μια δίαιτα για αδυνάτισμα ή για έλεγχο του βάρους. Είναι πολύ χορταστικά, και για πολλή ώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν μηδέν λιπαρά.

Περιέχουν και επιπλέον ιχνοστοιχεία

Εκτός από την πρωτεΐνη και τους ποιοτικούς τους υδατάνθρακες, τα φασόλια είναι επίσης καλή πηγή ιχνοστοιχείων όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, η χολίνη και το φολικό οξύ.

Τα φασόλια για πολλούς ανθρώπους έχουν κακή φήμη για πολλούς λόγους. Το θέμα είναι πως τα φασόλια μπορούν να χωρέσουν σε πάρα πολλά πιάτα, σε σαλάτες, μαγειρεμένα και αλεσμένα όπως είπαμε, σε συνταγές που απαιτούν κιμά, και μπορούν να μπουν ακόμα και στο πρωινό: το κλασικό αγγλικό πρωινό με φασόλια και αυγό δεν είναι καθόλου κακό, για να είμαστε ειλικρινείς. Και, προφανώς, οι φουρνιστοί γίγαντες είναι από εκείνα τα φαγητά που μαγειρεύουμε και ξενοιάζουμε για δύο μέρες.

Και, τέλος, για όσους ανησυχούν για τα αέρια, το να τα μουσκεύουμε πριν τα μαγειρέψουμε (ή να τα ξεπλένουμε αν είναι κονσέρβα) είναι αρκετό για να φύγει ο υδατάνθρακας που ευθύνεται για το φούσκωμα που μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιους.

Πηγή: iatronet.gr