«Μάχη» F-35 με πυραύλους S-400 στον ουρανό της Πολωνίας

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ενέκρινε την πώληση 32 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 στην Πολωνία, έναντι 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα γεγονός που αναμένεται ότι θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 32 μαχητικών της εταιρείας Lockheed Martin, 33 κινητήρων F-135 Pratt & Whitney, καθώς και του εξοπλισμού και των αναγκαίων συστημάτων πλοήγησης τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι αρμόδιο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.

Τα καταδιωκτικά MiG-29 και Su-22 της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας θα αντικατασταθούν από τα F-35, κάτι που «δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», επισήμανε η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ «θέλουν να εφοδιάσουν έναν σύμμαχο-κλεισί στο ΝΑΤΟ με το πλέον σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος του κόσμου (…) και να μειώσουν την εξάρτησή του από τα ρωσικά, ξεπερασμένα συστήματα την ίδια ώρα που θα δοκιμάσουμε τις αντοχές των νέων ρωσικών συστημάτων», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στους ρωσικούς S-400.

Οι stealth δυνατότητες των F-35 θα δοκιμαστούν στην Πολωνία, καθώς οι ακτίνα των ρωσικών S-400 που αναπτύσσονται στο exclave του Καλίνινγκραντ θα συμπέσει με την ακτίνα δράσης που θα έχουν τα πολωνικά F-35!

Οι δύο στρατοί θα δοκιμάσουν τα συστήματα τους στο υψηλότερο επίπεδο. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως τα πυραυλικά τους συστήματα μπορούν να «κλειδώσουν» οποιονδήποτε στόχο την ώρα που οι ΗΠΑ καυχιούνται πως η τεχνολογία stealth των F-35 είναι «ανίκητη», η απάντηση θα δοθεί άμεσα…

Πηγή: makeleio.gr