Ο Covid-19 και τα μάτια σας: Πώς θα προστατευτείτε και θα περιορίσετε την εξάπλωση του ιού

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά στην προστασία μας από τον Covid-19, οι περισσότεροι φροντίζουμε καθημερινά τα χέρια και το στόμα μας και να τα καλύπτουμε από την πιθανή έκθεσή τους στον κορονοϊό, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, ο Covid-19 μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στην περίπτωση που μολυσμένα σταγονίδια εισέλθουν στα μάτια μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την περίοδο που διανύουμε, είναι άκρως σημαντικό να μεριμνούμε και για την προστασία των ματιών μας.

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, η προστασία των ματιών μας -όπως φυσικά του στόματος και των χεριών- μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό και να επιβραδύνει την εξάπλωσή του. Μάλιστα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον Covid-19 και το πόσο σημαντική είναι η προστασία των ματιών, κατά τη διάρκεια αυτής της έξαρσης.

Ιδού, λοιπόν, πέντε τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε καλύτερα αυτή τη χρονική περίοδο. Τους προτείνουν οι ειδικοί στην οφθαλμολογία και σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

Δώστε βάση στα οφθαλμολογικά φάρμακα: Εξίσου σημαντικό αυτή την εποχή είναι το να δημιουργήσετε ένα απόθεμα στα οφθαλμολογικά σας φάρμακα -αν αυτό είναι δυνατόν- προκειμένου να είστε πλήρως «εξοπλισμένοι» για τη φροντίδα των ματιών σας.

Ακολουθήστε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα υγιεινής: Φυσικά, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε καθημερινά μια ολοκληρωμένη ρουτίνα υγιεινής τόσο σε ό,τι αφορά στα μάτια όσο και τα χέρια σας, καθώς και να τηρείτε την απαραίτητη απόσταση από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια των κοινωνικών σας επαφών.

Φροντίστε να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών: Το τρίψιμο των ματιών αποτελεί μια φυσική συνήθεια. Αν καταφέρετε να την αλλάξετε όμως, θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Στην περίπτωση που νιώθετε φαγούρα ή την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαντηλάκι αντί για τα δάχτυλά σας. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο (ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια), πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, φροντίστε να τα πλύνετε ξανά.

Λάβετε τα μέτρα σας κατά της ξηροφθαλμίας: Τέλος, την περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να φροντίζετε ώστε να διατηρείτε τα μάτια σας υγιή και ενυδατωμένα. Γιατί; Διότι τα ξηρά μάτια μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη τριβή, οπότε αξίζει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ενυδατικές σταγόνες στη ρουτίνα της περιποίησης των ματιών σας. Στραφείτε σε φαρμακευτικά οφθαλμολογικά προϊόντα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να προσφέρουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας για άμεση ανακούφιση σε καταστάσεις ξηροφθαλμίας, όπως τα Artelac Ectoin και Artelac Complete από τον όμιλο BAUSCH Health.

Συγκεκριμένα, το Artelac Complete είναι ένα εξελιγμένο λιπαντικό οφθαλμικό διάλυμα, εμπνευσμένο από τη σύσταση της φυσικής δακρυικής μεμβράνης, το οποίο προσφέρει ενυδάτωση μακράς διάρκειας για άμεση ανακούφιση για μάτια που παρουσιάζουν ξηρότητα, κόπωση, θολή όραση, αίσθημα καύσου και δακρύρροια. Περιέχει μία εξελιγμένη σύνθεση με πολλαπλούς ενυδατικούς και λιπαντικούς παράγοντες, όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, καρβομερές και ένα πρόσθετο λιπιδικό συστατικό. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ανεκτό ως προϊόν και κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες, αφού δεν περιέχει συντηρητικά ή ρυθμιστικά διαλύματα.

Όσο για το Artelac Ectoin, πρόκειται για οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν το φυσικό συστατικό Ectoin 2% και υαλουρονικό οξύ για την πρόληψη και τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Απαλύνει όλα τα αλλεργικά συμπτώματα, όπως τον κνησμό, το δάκρυσμα και τον ερεθισμό των ματιών, ενώ είναι κατάλληλο για χρήση με φακούς επαφής, για ευαίσθητα μάτια και για παιδιά και ενήλικες.

Μην παραλείπετε να φροντίζετε, λοιπόν, και τα μάτια σας την περίοδο που διανύουμε και να μεριμνείτε ώστε να τα διατηρείτε υγιή και προστατευμένα, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές και ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη ρουτίνα υγιεινής. Μάθε περισσότερα για την ξηροφθαλμία στο www.nomoredryeyes.gr και τη σελίδα No more dry eyes στο Facebook και περιορίστε τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης του ιού. Μερικές απλές καθημερινές κινήσεις, αρκούν για να αισθάνεστε περισσότερο ασφαλείς.

Πηγή: newsbomb.gr