Ο ιερέας- ήρωας που έσωσε το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

Ο ιερέας, μαζί με πυροσβέστες, σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα» για να σώσουν τα έργα τέχνης και τα θρησκευτικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων το Ακάνθινο Στεφάνι και ο χιτώνας του Αγίου Λουδοβίκου.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που σώθηκαν από την ανείπωτη καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων ήταν το ακάνθινο στεφάνι που, σύμφωνα με τους ιστορικούς φορούσε ο Χριστός στη Σταύρωση, και εκτίθεται στην Παναγία των Παρισίων. Ένας εφημέριος, αψήφησε τις φλόγες προκειμένου να το σώσει από τις φλόγες.

Η ιστορία του Ακάνθινου Στεφανιού

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα.

Οι επισκέπτες της Παναγίας των Παρισίων δεν έχουν την ευκαιρία συχνά να βλέπουν το κειμήλιο, καθώς εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, το εξαγόρασε ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι.

Ο Λουδοβίκος μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.

Η διάσωσή του από τον εφημέριο Φουρνιέ

Η διάσωση του στεφανιού του Ιησού οφείλεται στην ηρωική κίνηση ενός ιερέα, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας αψήφισε τις τεράστιες φλόγες που κατέκαιγαν την Παναγία των Παρισίων και μπήκε στο ναό προκειμένου να σώσει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Ο εφημέριος Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ, κατάφερε να σώσει το ευλογημένο εξαπτέρυγο και το ακάνθινο στέμμα – δύο πολύτιμα σύμβολα του επιβλητικού καθεδρικού ναού.

Ο ίδιος φοβόταν ότι και τα δύο κειμήλια θα χάνονταν από τη φωτιά που έπληξε το ιστορικό μνημείο.

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι απόλυτος ήρωας», είπε ένα μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. «Δεν έδειξε κανέναν φόβο καθότι αναζήτησε τα κειμήλια μέσα στον καθεδρικό ναό και βγήκε, αφότου βεβαιώθηκε ότι σώθηκαν» συμπλήρωσε.

O Ετιέν Λορεϊγιέ, συντάκτης του γαλλικού δικτύου KTO, δήλωσε ότι ο Φουρνιέ «πήγε μαζί με τους πυροσβέστες στην εκκλησία για να σώσει το στέμμα από αγκάθι και το ευλογημένο εξαπτέρυγο».

Πηγή: newpost.gr