Οι τροφές που προστατεύουν τις φλέβες και τις αρτηρίες

Τα τριχοειδή αγγεία, οι φλέβες και οι αρτηρίες αποτελούν το αγγειακό σύστημα, μέσω του οποίου παρέχεται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά του αίματος σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Οι αρτηρίες και οι φλέβες μπορούν να υποστούν αλλοιώσεις με την πάροδο του χρόνου, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Κάποιες θρεπτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τις αρτηρίες και τις φλέβες σας ελαστικές και ανθεκτικές.

Δείτε ποιες είναι:

Φυτικές ίνες: Είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο άλλων διαταραχών όπως η υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει το αγγειακό σύστημα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση των “κακών λιπαρών” από το πεπτικό σύστημα, πριν προλάβουν να απορροφηθούν από το σώμα σας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποτρέψετε τη φλεβίτιδα. Ειδικά οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη κιρσών.

Βιοφλαβονοειδή: Τα βιοφλαβονοειδή είναι φυτικές ουσίες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το χρώμα που παίρνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που βρίσκονται σε τροφές όπως τα λαχανικά, τα μούρα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Ορισμένοι τύποι βιοφλαβονοειδών, όπως εκείνα που βρίσκονται στα cranberries, τα βατόμουρα και τα κουκούτσια σταφυλιού, βοηθούν στην ανακούφιση του πρηξίματος και του πόνου από τους κιρσούς. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των βαλβίδων.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που διατηρούν τα τοιχώματα των φλεβών και των αρτηριών ελαστικά και ισχυρά. Αυτό τα βοηθά να αντισταθούν στην συστολή και τη διαστολή εξαιτίας των αλλαγών στην πίεση του αίματος. Το σώμα σας πρέπει να παράγει συνεχώς κολλαγόνο και ελαστίνη για να επισκευάζει και να διατηρεί τις αρτηρίες και τις φλέβες υγιείς και να προλαμβάνει το σπάσιμο των τριχοειδών αγγείων κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, τις γνωστές ευρυαγγείες. Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Maryland συνιστά τη λήψη 500 έως 1.000mg βιταμίνης C τρεις φορές την ημέρα.

Βιταμίνη Ε: Οι θρόμβοι στο αίμα μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας στένωση, σκλήρυνση και αποδυνάμωσή τους. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η βιταμίνη Ε είναι μια θρεπτική ουσία που εμποδίζει τα συγκόλληση των αιμοπεταλίων και τον σχηματισμό θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία.

Νιασίνη: Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης σε ορισμένους ασθενείς. Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Maryland υποστηρίζει ότι η νιασίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό συμβάλλει στη μείωση λιπαρών πλακών που προκαλούν αποφράξεις και θρόμβους στο αίμα. Επίσης η νιασίνη βοηθά να μειώσετε τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ή σκλήρυνσης των αρτηριακών τοιχωμάτων, ώστε να κρατήσετε τα αιμοφόρα αγγεία ανθεκτικά και ελαστικά.

Πηγή: onmed.gr