Ορθόδοξοι τέλεσαν δέηση έξω από μια από τις παλαιότερες κλινικές εκτρώσεων στην Αμερική

Αμερική: Το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, η «Ορθόδοξη Κοινότητα Υπέρ της Ζωής Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» πραγματοποίησε διαδήλωση προσευχής έξω από την κλινική εκτρώσεων στην πόλη Κουίνς (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ).

Με την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης κ.κ.Μιχαήλ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, στη διάρκεια της διαδήλωσης τελέστηκε δέηση από τον Πρωθιερέα Βλαδίμηρο Ζαμπλότσκιϊ, εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας στην πόλη Γιόνκερς, για τον τερματισμό των εκτρώσεων.

Στο κήρυγμα, μετά τη δέηση, ο πατήρ Βλαδίμηρος, που κατάγεται από την περιφέρεια Τερνόπολ της Ουκρανίας, μοιράστηκε με τους συγκεντρωμένους προσωπικές αναμνήσεις και μίλησε για τα δεινά που πέρασαν πολλοί κάτοικοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκεί που ενθάρρυναν με κάθε τρόπο και έκαναν προσιτές τις δολοφονίες ενδομήτριων βρεφών με τη μορφή «ιατρικής πράξης». «Στο τέλος μιας έκτρωσης δεν υπάρχουν νικητές, υπάρχουν μόνο θύματα» – είπε ο ιερέας. Κατά τη γνώμη του, θύματα είναι και η μητέρα και το βρέφος. Ακόμα και ο γιατρός που στερεί τη ζωή από το παιδί. Ο ιερέας κάλεσε τους παρευρισκόμενους στη δέηση ανθρώπους να συνεχίσουν αυτή τη δράση, να προσεύχονται για αυτούς που πέρασαν από τη φρίκη της έκτρωσης και να τους κάνουν να πιστέψουν ότι μπορούν να λάβουν συγχώρεση από τον Θεό. Ο πατήρ Βλαδίμηρος είναι πεπεισμένος ότι αυτό πρέπει να απευθύνεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Στην αρχή του κηρύγματός του, ο ιερέας ομολόγησε ότι δεν ήξερε τι μπορούσε να περιμένει από αυτή την εκδήλωση, αλλά, όταν βρέθηκε σε αυτήν, ένιωσε αισιόδοξα. Ο πατήρ Βλαδίμηρος έκλεισε την ομιλία του με κάλεσμα προς όλους να μην σταματάμε να υπερασπιζόμαστε αυτούς που δεν μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Ο ιερέας εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει σε παρόμοιες διαδηλώσεις προσευχής και στο μέλλον.

Αργότερα, στο κοινωνικό δίκτυο «Instagram», ο πρωθιερέας Βλαδίμηρος σχολίασε: «Αρκετά περίεργο που (η κλινική εκτρώσεων) ήταν ανοιχτή στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο λαός μας θρηνεί την άλλη τραγωδία… Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνεται καθημερινά σε αυτές τις φάμπρικες των εκτρώσεων».

«Η κλινική γυναικείας επιλογής» στην πόλη Κουίνς, έξω από την οποία πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση, είναι μια από τις πρώτες κλινικές εκτρώσεων στις ΗΠΑ. Άνοιξε το 1971. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης οι δολοφονίες ενδομήτριων βρεφών είχαν επιτραπεί το 1970, τρία χρόνια μετά τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, σε όλη τη χώρα, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το 1972, ο καθηγητής ορθόδοξης Ιερατικής Σχολής του Αγίου Βλαδίμηρου, ο πρωθιερέας Ιωάννης Μεϊεντόρφ ισχυριζόταν: «Το ότι η διακοπή (έκτρωση) γίνεται σε πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης ζωής, γεγονός που δημιουργεί, βεβαίως, ψυχολογική διαφορά, δεν αλλάζει την ίδια τη φύση της έκτρωσης, που είναι δολοφονία και πιο τρομερή θανάσιμη αμαρτία. Η δολοφονία είναι κακό… Οι εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμων εκτρώσεων που πραγματοποιούνται στις κλινικές της Νέας Υόρκης είναι ομαδικές δολοφονίες».

Τρείς εβδομάδες πριν τη διαδήλωση των ορθόδοξων χριστιανών, μια άλλη αμερικάνικη ομάδα κατά των εκτρώσεων είχε κερδίσει δίκη, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ενάντια στις δολοφονίες βρεφών έξω από αυτή την «κλινική». Η ιστορία αυτής της δίκης ξεκίνησε το 2012, όταν 13 υπερασπιστές της ζωής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο της κλινικής εκτρώσεων. Όλα αυτά τα χρόνια, είχαν κερδίσει πολλές φορές δίκες σε διάφορα επίπεδα, παρόλο που ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας ήταν εναντίον τους και απαιτούσε προσωρινά να απαγορευτεί σε αυτούς τους ανθρώπους να διαδηλώνουν στη συγκεκριμένη διεύθυνση, επειδή αυτοί τάχα παραβίαζαν την πρόσβαση γυναικών στα «δικαιώματα αναπαραγωγής». Ωστόσο, στα δικαστήρια διάφορων επιπέδων, οι αποφάσεις ήταν υπέρ των υπερασπιστών της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας, που ακύρωσε την πρόσκαιρη νίκη των δυνάμεων υπέρ των εκτρώσεων, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Μετά τη δέηση στις 11 Σεπτεμβρίου, δυο νέοι εθελοντές μίλησαν σε σύντομο βίντεο και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους είχαν έρθει. Ο νεαρός Άλεκ είχε ασπαστεί την ορθόδοξη πίστη, δύο χρόνια πριν. Ο Άλεκ είναι πεπεισμένος ότι οι πιστοί πρέπει να διαδηλώνουν εναντίον του κακού. Όσο κανένας δεν αντιδρά, η κατάσταση δε θα αλλάζει. Συμφωνεί μαζί του και η Νικόλ, μια κοπέλα που στην παρούσα φάση είναι κατηχούμενη και ετοιμάζεται να μπει στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Και οι δύο επισκέπτονται ενορία της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

«Η Ορθόδοξη Κοινότητα Υπέρ της Ζωής Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» πραγματοποιεί τέτοιες διαδηλώσεις προσευχής κάθε μήνα. Συνήθως, τις δεήσεις τις τελεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ. Τον Ιούνιο, στη διάρκεια της δέησης, έξω από την κλινική εκτρώσεων του Μπρούκλιν (Brooklyn Abortion Clinic) εμφανίστηκαν εκπρόσωποι ακραίας αριστερής «αντιφασιστικής» ομάδας και έκαναν «φλάσμομπ»: έπιαναν τον Αρχιεπίσκοπο από τα πόδια, προσπαθούσαν να τυλίξουν τους συμμετέχοντες με κολλητική ταινία και φώναζαν δυνατά και ακατανόητα, σερνόμενοι στο έδαφος.

Η Κοινότητα υπέρ της ζωής, εκτός από τις διαδηλώσεις, σχεδιάζει να συγκεντρωθούν για αγιασμό της εικόνας του ουράνιου προστάτη τους – του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου – στον Ιερό Ναό, όπου λειτουργεί ο πατήρ Βλαδίμηρος Ζαμπλότσκιϊ. Όπως επίσης και να πραγματοποιήσουν, την επόμενη άνοιξη, συνέδριο, στο οποίο να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τις δράσεις τους κατά των εκτρώσεων.

Πηγή: aktines.blogspot.com, vimaorthodoxias.gr