Πώς η Ταϊβάν που «νίκησε» τον κορωνοϊό, παραμένει «πρόβλημα» για τον ΠΟΥ

Η Ταϊβάν παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λόγω της σχέσης της με την Κίνα κατάφερε να ανακόψει το κύμα του κορωνοϊού ωστόσο ο αποκλεισμός της χώρας από τον ΠΟΥ είναι… πρόβλημα

Η Ταϊβάν θεωρείται μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχει επιτυχώς ανακόψει τη διάδοση του κορωνοϊού και μάλιστα χωρίς να στραφεί σε δρακόντεια μέτρα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές της, εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από την ιδιότητα του μέλους του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), λόγω της πολύπλοκης σχέσης της με την Κίνα. Όλα αυτά ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο το Σαββατοκύριακο όταν ένας κορυφαίος αξιωματούχος του ΠΟΥ έδειξε να αποφεύγει τις ερωτήσεις σχετικά με την Ταϊβάν σε τηλεοπτική συνέντευξη που έχει γίνει με αφορμή τον ιό, συγκεντρώνοντας επικρίσεις και ακόμη και κατηγορίες για προκατάληψη.

Τι συνέβη;

Το Σάββατο, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTHK του Χονγκ Κονγκ παρουσίασε μια συνέντευξη με τον Μπρους Έιλγουόρντ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, ο οποίος μίλησε με δημοσιογράφο σε βίντεο κλήση. Σε κάποιο σημείο η δημοσιογράφος ρωτά αν ο ΠΟΥ θα επανεξετάσει την προσχώρηση της Ταϊβάν στον οργανισμό. Τότε έπεσε μια μακρά σιωπή από τον κ. Έιλγουόρντ, ο οποίος λέει στη συνέχεια ότι δεν μπορεί να την ακούσει και ζητά να προχωρήσει σε μια άλλη ερώτηση. Η δημοσιογράφος τον πιέζει και πάλι, λέγοντας ότι θα ήθελε να μιλήσει για την Ταϊβάν. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Έιλγουόρντ φαίνεται να σταματά την επικοινωνία. Όταν η δημοσιογράφος καλεί ξανά τον κ. Έιλγουόρντ, ρωτάει αν θα μπορούσε να σχολιάσει την απάντηση της Ταϊβάν στον κορωνοϊό. Ο κ. Έιλγουόρντ απαντά στη συνέχεια: «Λοιπόν, έχουμε ήδη μιλήσει για την Κίνα». Η τελευταία αποστροφή φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη στάση της Κίνας στην Ταϊβάν, η οποία είναι ότι το νησί είναι αποσχισθείσα επαρχία. Ωστόσο, η Ταϊβάν θεωρεί ότι είναι ανεξάρτητη χώρα.

Ποια είναι η σχέση της Ταϊβάν με τον ΠΟΥ;

Η αντίδραση του Έιλγουόρντ θεωρήθηκε ευρέως ως ενδεικτική της αδέξιας σχέσης που έχει η Ταϊβάν με τον ΠΟΥ, του οποίου δεν είναι μέλος. Η συμμετοχή στον ΠΟΥ είναι εφικτή μόνο για χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών – τα οποία δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν – ή των οποίων οι αιτήσεις εγκρίνονται από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η Ταϊβάν αποκλείστηκε από συναντήσεις έκτακτης ανάγκης και σημαντικές ενημερώσεις εμπειρογνωμόνων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αξιωματούχος της Ταϊβάν Στάνλεϊ Κάο έχει επίσης πει ότι το νησί έχει στερηθεί την άδεια να παρευρεθεί στις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τα τελευταία χρόνια. Σημαίνει επίσης ότι ο ΠΟΥ καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία της κορωνοϊό της Ταϊβάν μαζί με την Κίνα, μια κίνηση που ο κ. Κάο λέει ότι στερεί από τον κόσμο ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες για την πανδημία.

Ο αποκλεισμός, σε συνδυασμό με τον επανειλημμένο έπαινο του ΠΟΥ για την ανταπόκριση της Κίνας στο ξέσπασμα – την οποία επικρίνουν οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας – οδήγησε ορισμένους να κατηγορήσουν τον οργανισμό για πολιτική προκατάληψη προς όφελος της Κίνας, ενός σημαντικού συντελεστή στην οργάνωση. Ο ΠΟΥ δεν απέχει πολύ από το μοναδικό παγκόσμιο όργανο που αποκλείει ή δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν – άλλα σημαντικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη Διεθνή Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Αλλά η Σίντι Σούι του BBC στην Ταϊπέι λέει ότι από όλες αυτές τις ομάδες, ο ΠΟΥ είναι ίσως η πιο σημαντική για την Ταϊβάν, η οποία υπερηφανεύεται για το ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Το νησί είχε προηγουμένως καλές σχέσεις με το Πεκίνο και κατά το παρελθόν ήταν παρατηρητής στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, αλλά έχασε αυτό το καθεστώς τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.

Γιατί ο αποκλεισμός της Ταϊβάν είναι πρόβλημα;

Η Ταϊβάν θέτει διαρκώς αντιρρήσεις κάθε φορά που αποκλείεται από ένα παγκόσμιο σώμα, λέγοντας ότι είναι άδικο και δείγμα ότι γίνονται διακρίσεις. Αυτή τη φορά έχει κάνει το ίδιο , προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αφεθεί έξω σε μια εποχή όπου απαιτείται παγκόσμια συνεργασία περισσότερο από ποτέ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ταϊβάν κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι την αγνοεί όταν η κυβέρνηση ρώτησε για μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο στην αρχή της επιδημίας στην Κίνα, η οποία είπε ότι έβαλε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

«Ελπίζουμε μέσα από τη δοκιμασία αυτής της επιδημίας, που ο ΠΟΥ μπορεί να αναγνωρίσει σαφώς ότι οι επιδημίες δεν έχουν εθνικά σύνορα, δεν πρέπει να αφαιθεί κανένας τόπος, διότι οποιοσδήποτε χώρος που απομένει μπορεί να δημιουργήσει ένα κενό… Η δύναμη κάθε τόπου μπορεί να συμβάλει και να συνεισφέρει στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ταϊβάν Τσεν Σιχ Τσουνγκ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Η Ταϊβάν έχει επίσης επισημάνει ότι έμαθε πολλά από τη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού που θα μπορούσε να μοιραστεί με τον κόσμο. Το νησί έχει δεχθεί επαίνους για την ταχεία και αποφασιστική αντιμετώπιση της επιδημίας, η οποία έχει σχετικά ελεγχθεί και έχει δει λίγους θανάτους. Τα μέτρα περιλάμβαναν δραστική μείωση των εισερχόμενων πτήσεων από την Κίνα και επιβολή προσωρινής απομόνωσης στους ταξιδιώτες, η οποία λένε οι ειδικοί ότι ήταν το κλειδί για την παύση της εξάπλωσης στην κοινότητα, καθώς και αυστηρά μέτρα επιτήρησης σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα. «Έκαναν επίσης στοχευμένα τεστ σε ανθρώπους που υποπτεύονταν ότι πάσχουν από κορωνοϊό, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση των επαφών τους και τέλος κοινωνική απομόνωσή τους. Νομίζω ότι έχουν κάνει αρκετά καλά”, δήλωσε ο καθηγητής Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: BBC, newpost.gr