Πρόωρα σημάδια άνοιας – Αναγνωρίστε τα

Η άνοια είναι ένας όρος που περιγράφει μια ποικιλία συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του, να θυμάται και να σκέφτεται. Τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, οπότε υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης.

Η άνοια, σύμφωνα με άρθρο του news4health.gr εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ενός ατόμου σταματούν να λειτουργούν. Αν και συνήθως συμβαίνει σε ηλικιωμένους, δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Η φυσική επιδείνωση του εγκεφάλου συμβαίνει σε όλους καθώς μεγαλώνουν, αλλά εμφανίζεται πιο γρήγορα σε άτομα με άνοια.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση , η πιο συχνή είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ . Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

Άνοια σώματος Lewy
μετωπική άνοια
αγγειακές διαταραχές
μικτή άνοια ή συνδυασμός τύπων
Υπάρχουν 10 τυπικά πρώτα σημάδια άνοιας. Για ένα άτομο να λάβει μια διάγνωση, συνήθως θα παρουσίαζε δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα και τα συμπτώματα θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή.

Πρόωρα σημάδια άνοιας

Αυτά τα πρώτα σημάδια άνοιας είναι:

1. Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα άνοιας. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολευτεί να ανακαλέσει πληροφορίες που έχει μάθει πρόσφατα, όπως ημερομηνίες ή γεγονότα ή νέες πληροφορίες.

Μπορεί να βασίζονται σε φίλους και συγγενείς ή άλλα βοηθητικά μέσα μνήμης για την παρακολούθηση των πραγμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν περιστασιακά τα πράγματα πιο συχνά καθώς γερνούν. Συνήθως μπορούν να τα ανακαλέσουν αργότερα εάν η απώλεια μνήμης τους σχετίζεται με την ηλικία και όχι λόγω άνοιας.

2. Δυσκολία προγραμματισμού ή επίλυσης προβλημάτων

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα σχέδιο, όπως μια συνταγή κατά το μαγείρεμα ή οδηγίες κατά την οδήγηση.

Η επίλυση προβλημάτων μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολη, όπως η πρόσθεση αριθμών για την πληρωμή λογαριασμών.

3. Δυσκολία στην εκτέλεση οικείων εργασιών

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολευτεί να ολοκληρώσει εργασίες που κάνει τακτικά, όπως η αλλαγή ρυθμίσεων σε τηλεόραση, ο χειρισμός υπολογιστή, να φτιάξει ένα φλιτζάνι τσάι ή η πρόσβαση σε οικεία τοποθεσία. Αυτή η δυσκολία με γνωστές εργασίες μπορεί να συμβεί στο σπίτι ή στην εργασία.

4. Σύγχυση χρόνου ή τόπου

Η άνοια μπορεί να τον δυσκολέψει να κρίνει το πέρασμα του χρόνου. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να ξεχάσουν πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα γεγονότα στο μέλλον ή στο παρελθόν και μπορεί να προβληματιστούν με τις ημερομηνίες.

5. Προκλήσεις κατανόησης οπτικών πληροφοριών

Οι οπτικές πληροφορίες μπορεί να είναι δύσκολες για ένα άτομο με άνοια. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαβάσει, να μετρήσει αποστάσεις ή να βρει τις διαφορές μεταξύ των χρωμάτων. Κάποιος που συνήθως οδηγεί ή κάνει ποδήλατο μπορεί να αρχίσει να βρει αυτές τις δραστηριότητες απαιτητικές.

6. Προβλήματα ομιλίας ή γραφής

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολευτεί να συνομιλήσει. Μπορεί να ξεχάσουν τι λένε ή τι είπε κάποιος άλλος. Μπορεί να είναι δύσκολο να εισέλθει σε μία συνομιλία. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να βρουν δύσκολη την ορθογραφία, τη στίξη και τη γραμματική τους. Η γραφή ορισμένων ανθρώπων γίνεται πιο δύσκολη στην ανάγνωση γι΄αυτά τα άτομα.

7. Λανθασμένη τοποθέτηση πραγμάτων

Ένα άτομο με άνοια ενδέχεται να μην μπορεί να θυμηθεί πού αφήνει καθημερινά αντικείμενα, όπως τηλεχειριστήριο, σημαντικά έγγραφα, μετρητά ή τα κλειδιά του. Η λανθασμένη τοποθέτηση πραγμάτων μπορεί να είναι εκνευριστική και μπορεί να σημαίνει ότι κατηγορούν άλλους ανθρώπους για κλοπή.

8. Κακή κρίση ή λήψη αποφάσεων

Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον με άνοια να καταλάβει τι είναι δίκαιο και λογικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πληρώνουν πολλά χρήματα για πράγματα, ή να αγοράζουν με ευκολία αντικείμενα που δεν χρειάζονται.

Μερικά άτομα με άνοια δίνουν επίσης λιγότερη προσοχή στο να διατηρούν τον εαυτό τους καθαρό και ευπαρουσίαστο.

9. Απόσυρση από την κοινωνικοποίηση

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να μην ενδιαφέρεται να κοινωνικοποιηθεί με άλλους ανθρώπους, είτε στην οικιακή του ζωή είτε στην εργασία. Μπορεί να αποσυρθοεί και να μη μιλά σε άλλους ή να μην δώσει προσοχή όταν άλλοι του μιλούν. Μπορεί να σταματήσει να κάνει χόμπι ή αθλήματα που περιλαμβάνουν άλλα άτομα.

10. Αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη διάθεση

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στη διάθεση ή αλλαγές στην προσωπικότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί, φοβισμένοι ή ανήσυχοι. Μπορούν επίσης να γίνουν πιο ανασταλμένοι ή να ενεργούν ακατάλληλα.

Πηγή: ourlife.gr