Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στην Κορσική «κλειδώνει» το deal για τα Rafale

Εν μέσω προκλήσεων από την Τουρκία και παρασκηνιακών πιέσεων από «συμμάχους» και ΝΑΤΟ για να καθήσει η Ελλάδα στο τραπέζι, η κυβέρνηση δρομολογεί την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με κινήσεις που αναβαθμίζουν και το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας.

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωμεσογειακές εξελίξεις επικρίνοντας τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζει το deal με το Παρίσι για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική προκειμένου, όχι μόνο να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, αλλά και να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, στην συγκεκριμένη συνάντηση είναι πιθανόν να οριστικοποιηθεί το deal της αγοράς από μέρους της Ελλάδας των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και άλλου εξοπλισμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα, οι διαβουλεύσεις πήραν… «φωτιά», με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα είχε δύο συναντήσεις, μία την Παρασκευή και μία το πρωί του Σαββάτου, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, προφανώς για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του deal για τα Rafale. Αξιοσημείωτο είναι πως καμμία από τις δύο συναντήσεις δεν ανακοινώθηκε.

Μητσοτάκης και Μακρόν, επίσης αναμένεται να συζητήσουν όχι μόνο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και ευρύτερα την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τον επεκτατισμό του Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε είναι πλέον ξεκάθαρο στην Ένωση πως ο Γάλλος πρόεδρος, θέλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και σε αυτή την διαδρομή η Ελλάδα αποτελεί τον σύμμαχό του για την εδραίωση του δόγματος ενός νέου «ευρωπαϊκού πατριωτισμού» όπως ο ίδιος έχει πει σε πρότερο χρόνο.

Η ενίσχυση πάντως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μία εύκολη εξίσωση για την Αθήνα. Οι παράγοντες που εξετάζονται είναι πολλοί και δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και στο διπλωματικό. Οι κινήσεις που γίνονται, εξετάζονται με προσοχή, αφού η αγορά όπλων από την Γαλλία, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους συμφωνία προμήθειας εξοπλισμού και από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες.

Η χρονική στιγμή πάντως για την Ελλάδα είναι θετική. Όσο κι αν οι σύμμαχοι προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, είναι ολοφάνερο πλέον πως η πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει τριγμούς στις δυσκίνητες μαλακές καρέκλες των Βρυξελλών. Η Ελλάδα από την άλλη επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και μην κλιμακώνοντας την κατάσταση αποφεύγει να κάνει ένα λάθος που θα την φέρει υπόλογη απέναντι στην Τουρκία, κάτι που όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι αυτό που επιθυμεί διακαώς ο μεγαλομανής Ερντογάν προκειμένου να προσδώσει δίκαια στις ενέργειές του.

Πηγή: newsbomb.gr