Τέρμα η χαλάρωση. Η Σουηδία προετοιμάζεται για χιλιάδες νεκρούς

Τέλος η χαλάρωση στη Σουηδία. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν καλεί τους Σουηδούς να είναι προετοιμασμένοι για πολλούς θανάτους από τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, καλεί τους συμπολίτες του να είναι προετοιμασμένοι για χιλιάδες θανάτους από τον νέο κορωνοϊό μετά την επιλογή της κυβέρνησής του για μια «πιο χαλαρή» αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Το δυσοίωνο μήνυμα και η μεταστροφή του πρωθυπουργού της Σουηδίας έρχεται μετά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε από 2.300 γιατρούς και ακαδημαϊκούς της σκανδιναβικής χώρας για έλλειψη σοβαρότητας απέναντι σε μια παγκόσμια κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στη Σουηδία 401 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 6.830.

«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» δήλωσε στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο “Καρολίνσκα”. Πρόκειται για μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μάρτη, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση πολιτών», συμπλήρωσε.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Λεβέν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2014, δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter: «Θα έχουμε σύντομα περισσότερους ασθενείς με βαριά συμπτώματα που θα χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα αντιμετωπίσουμε χιλιάδες θανάτους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».

Πηγή: athensvoice.gr