«Θα διάλεγα την Ελλάδα για παγκόσμιο ηγέτη» – Υπόκλιση από κορυφαίο Ισραηλινό φιλόσοφο [Βίντεο]

Την απόλυτη αποθέωση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός γνώρισε η Ελλάδα από τον διάσημο Ισραηλινό ιστορικό, φιλόσοφο και συγγραφέα, Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε δημόσια εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, έχει μολύνει περισσότερους από 2 εκατομμύρια και έχει βάλει στον «πάγο» την παγκόσμια οικονομία, καταδικάζοντάς την σε ύφεση ανάλογη, λένε κάποιοι, με εκείνη του ’29.

Ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ένας από τους πιο γνωστούς φιλόσοφους, ιστορικούς και συγγραφείς του Ισραήλ, ήταν καλεσμένος στο Late Late Show του Τζέιμς Κόρντεν και μίλησε για την παγκόσμια κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

Όταν η συζήτηση έφτασε στο ότι οι χώρες δεν συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή, ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι αποθέωσε την Ελλάδα. «Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναχαίτιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω, ας πούμε, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα για το ποιος πρέπει να ηγείται στον κόσμο, να μας δώσει ένα σχέδιο δράσης, κατηγορηματικά θα διάλεγα την Ελλάδα».

Στο 11.34 του βίντεο η αναφορά για την Ελλάδα

Το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη

Τα όσα είπε ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι για την Ελλάδα δεν πέρασαν απαρατήρητα ούτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με ανάρτησή του στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε το απόσπασμα που ο Ισραηλινός φιλόσοφος αποθεώνει τη χώρα μας και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιουβάλ Νόα Χαράρι για τα καλά του λόγια. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες, στεκόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να παλέψουμε κόντρα στον κορονοϊό».

Ο κορονοϊός και οι… άφαντοι «ενήλικες»

Το 2008 στην κρίση του Έμπολα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πάρει πρωτοβουλίες και οι ΗΠΑ είχαν έναν ρόλο ηγετικό. Τώρα, επί Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αλλά αυτό, για τον Ισραηλινό φιλόσοφο, ίσως δεν είναι και τόσο κακό, το ότι δηλαδή οι ΗΠΑ δεν ηγούνται της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Δεν υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο. Κανείς δεν παίρνει την παγκόσμια ευθύνη και δεν έχουμε ένα παγκόσμιο πλάνο δράσης ούτε το πεδίο της υγείας ούτε, σίγουρα, στο πεδίο της οικονομίας. Πολλές χώρες κοιτούν το συμφέρον τους και ανταγωνίζονται άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα για τον ιατρικό εξοπλισμό. Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ ήταν ο «υπεύθυνος ενήλικας», όπως με τον Έμπολα και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τώρα οι ΗΠΑ ουσιαστικά λένε «δεν θέλω να είμαι παγκόσμιος ηγέτης, νοιάζομαι μόνο για μένα». Αν δεις την αντίδραση των ΗΠΑ στην επιδημία, τότε ίσως δεν είναι και τόσο κακό που δεν ανέλαβε την ευθύνη για όλο τον κόσμο. Γιατί πηγαίνει χειρότερα σχεδόν από κάθε άλλη χώρα. Όχι μόνο σε σύγκριση με την Κίνα. Αλλά τη συγκρίνεις με τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία. Ακόμη και με την Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει μια φανταστική δουλειά για να περιορίσει την επιδημία», τόνισε.

«Η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία, έχει όσα χρειάζονται για να ξεπεράσει την πανδημία και κυρίως γνωρίζουμε επιστημονικά τι την προκαλεί» λέει ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, φέροντας παράδειγμα την εποχή της πανούκλας και της Ισπανικής γρίπης, όταν κανείς δεν ήξερε τι προκαλούσε τους θανάτους.

Αλλά εκείνο που δεν έχει η ανθρωπότητα τώρα, είπε, είναι η πολιτική σοφία. «Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει θέληση για διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη. Δεν φοβάμαι τόσο τον κορονοϊό αλλά το γεγονός πως οι άνθρωποι αντιδρούν όχι με αλληλεγγύη αλλά με μίσος».

Ο κορονοϊός, είπε ο Χαράρι, δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας, όπως δεν το έκαναν η ισπανική γρίπη και η πανούκλα. Ο τρόπος ζωής θα αλλάξει αλλά όχι τόσο δραματικά. «Είμαστε κοινωνικά όντα, μας αρέσει όταν κάποιος είναι άρρωστος να τον φροντίζουμε. Αυτό το αλλάζει ο κορονοϊός οπότε πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε πως θα αλλάξει την ανθρώπινη φύση».

Πηγή: newsit.gr