Θάσος: Το λαμπρό Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια που λίγοι γνωρίζουν. Αποτελεί επισκέψιμο μέρος ακόμη και για τους νέους, μιας και η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Πόσο μάλλον η θέα που μπορεί να σου προσφέρει το μέρος αυτό.

Πρόκειται για το μοναστήρι του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και απέχει από το Λιμένα 33χλμ. Είναι χτισμένο σε γκρεμό πάνω από τη θάλασσα με θέα το Αιγαίο και το Άγιο Όρος.

Είναι ένα γυναικείο μοναστήρι και εξαρτάται πνευματικά από την αγιορείτικη μονή Φιλοθέου. Στην ιερά μονή φυλάσσεται κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρος από τα καρφιά της σταύρωσης του Χριστού.

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε η μονή, αλλά σε επίσημο έγγραφο του 1287 γίνεται αναφορά σε αυτήν. Το 1835 έγιναν επιδιορθώσεις, όπως μαρτυρά επιγραφή στην δυτική είσοδο του ναού. Το 1974 ήρθαν οι πρώτες μοναχές με ένα φιλοθεΐτη μοναχό και εργάστηκαν σκληρά μεταμορφώνοντας το μοναστήρι που είχε ερημωθεί.

Βίντεο από το εντυπωσιακό μοναστήρι στην Θάσο

Η ιερά μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ απέκτησε μεγάλη περιουσία από τις δωρεές των πιστών. Με απαλλοτριωτέο νόμο του 1927 η περιουσία του μοναστηριού μοιράστηκε σε 72 ακτήμονες.

Πηγές: simeiakairwn.wordpress.com, nea-news.gr, i-diakopes.gr