Τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου κάνει η Ρωσία ανοικτά της Χαβάης!

Επίδειξη ισχύος την ημέρα της συνάντησης Μπάιντεν με Πούτιν στη Γενεύη

Τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου διεξάγει η Ρωσία στα ανοιχτά των ακτών της Χαβάης, λίγες μόλις ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη.

Οι ασκήσεις έγιναν από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 300-500 μιλίων δυτικά της Χαβάης, ενώ σε αυτές συμμετείχαν μεταξύ άλλων βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και αεροσκάφη. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απογείωσε μαχητικά F-22 από τη Χαβάη, ως απάντηση στις ασκήσεις. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις δεν εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης άμυνας και δεν παρεμποδίστηκαν.

Η Σύνοδος στη Γενεύη γίνεται μετά από πολλούς μήνες δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει ευθέως τον Πούτιν ως «δολοφόνο». Πάντως αν και εμμένει στους χαρακτηρισμούς του, μιλά για έναν «άξιο και φωτεινό» αντίπαλο.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η Μόσχα είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν, γεγονός που ανάγκασε τον Μπάιντεν.

τον Απρίλιο να επιστρέψει δύο αμερικανικά πλοία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 30 άτομα και απέλασε 10 διπλωμάτες. Στη συνέχεια ο Πούτιν έκλεισε τα στενά του Κερτς σε ξένα πολεμικά πλοία.

Ένα άλλο σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ουάσινγκτον είναι η κυβερνοασφάλεια. Ο Μπάιντεν κατηγορεί τη Μόσχα για μια σειρά πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων με λυτρισμικό. Η μεγαλύτερη επίθεση έγινε εναντίον της JBS Foods, του μεγαλύτερου προμηθευτή κρέατος στον κόσμο και εναντίον του αγωγού της Colonial Pipeline τον Μάιο.

Πηγή: protothema.gr