Το μεγαλύτερο μυστήριο της Ρωσίας φαίνεται πως λύθηκε! – Δεν σκότωσε γέτι τελικά τους σκιέρ το 1959

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ίσως, μυστήριο στη Ρωσία.

Ένα ανατριχιαστικό συμβάν, πριν από 60 χρόνια, που παραμένει(;) ανεξιχνίαστο, με πολλές, πάρα πολλές θεωρίες για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, μεταξύ 1ης και 2ας Φεβρουαρίου 1959, στο «Βουνό του Θανάτου» -όπως ονομάστηκε αργότερα.

Το περίφημο συμβάν στο Πέρασμα Ντιάτλοφ, στα Ουράλια Όρη, κοντά στη ρωσική πόλη Αικατερινούπολη, με τον φριχτό, ανεξήγητο θάνατο 9 πεζοπόρων σκιέρ, ψάχνει ακόμη απαντήσεις, έχοντας μείνει στην ιστορία ως ένα γεγονός, το οποίο κανείς, μάλλον, δεν θα μπορέσει να εξηγήσει…

Πώς να εξηγήσεις, άλλωστε, τι ήταν αυτό που οδήγησε την -εξαιρετικά έμπειρη, μάλιστα- ομάδα των 9 σκιέρ να αφήσει σχεδόν τρέχοντας τις σκηνές της, που βρέθηκαν σκισμένες, και να βγει στους -45 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα και παπούτσια, πεθαίνοντας μέσα στο ψύχος! Ακόμη και για το Σοβιετικό κράτος (τότε), αλλά και τη σύγχρονη Ρωσία (σήμερα), η μόνη εξήγηση παραμένει πως μία «άγνωστη πανίσχυρη δύναμη» προκάλεσε τον θάνατό τους.

Μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων της ομάδας, η έρευνα από τις Αρχές της Σοβιετικής Ένωσης κατέληξε στο ότι οι έξι πέθαναν από υποθερμία. Οι άλλοι τρεις, ωστόσο, είχαν τραυματιστεί φριχτά. Ένα θύμα είχε κάταγμα στο κρανίο και δύο άλλα είχαν σημαντικά κατάγματα στον θώρακα. Επιπλέον, από ένα άλλο μέλος της ομάδας έλειπε η γλώσσα και τα μάτια του!

Λύθηκε το μυστήριο

Ενώ, λοιπόν, έχουν ειπωθεί οι πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίες για το πώς βρήκαν τραγικό θάνατο οι 9 σκιέρ, από το ότι τους σκότωσε ένα… γέτι μέχρι ότι ήταν μέλη της KGB και τους σκότωσαν Αμερικανοί πράκτορες, το μυστήριο φαίνεται πως λύθηκε! Και δυστυχώς, για όσους περίμεναν κάτι, ίσως, πιο θεαματικό (γέτι, εξωγήινοι κτλ.), ο θάνατός τους οφείλεται σε μια χιονοστιβάδα.

Αυτό υποστηρίζει Ρώσος εισαγγελέας, που άνοιξε εκ νέου την υπόθεση πέρυσι και μετά από έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σκιέρ έχασαν τη ζωή τους λόγω του ψύχους και μιας χιονοστιβάδας. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Andrei Kuryakov είπε πως η σκηνή της ομάδας κινδύνευε από χιονοστιβάδα, οπότε και οι 9 έτρεξαν να προστατευτούν πίσω από μια κορυφογραμμή.

«Έκαναν τα πάντα σωστά. Αλλά ήταν καταδικασμένοι. Όταν γύρισαν, δεν μπορούσαν να δουν τη σκηνή. Η ορατότητα ήταν μόλις 16 μέτρα. Άναψαν φωτιά και άρχισαν να ψάχνει για τη σκηνή τους, αλλά είχε εξαφανιστεί εντελώς λόγω της χιονοστιβάδας και, τραγικά, οι 9 σκιέρ πάγωσαν μέχρι θανάτου σε θερμοκρασίες μεταξύ -40°C και -45°C», δήλωσε ο Kuryakov.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα, για να δοκιμάσουν και να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες που θα αντιμετώπισε η ομάδα. Ο Kuryakov συμπλήρωσε: «Ήταν ένας ηρωικός αγώνας. Δεν υπήρχε πανικός, αλλά δεν είχαν καμία ευκαιρία σε αυτές τις συνθήκες».

Όσο για τους τρεις, που βρέθηκαν τραυματισμένοι, είπε πως τα σημάδια τους ήταν από τις πέτρες, που έπεσαν με τη χιονοστιβάδα. Επομένως οι έξι πέθαναν από υποθερμία, κάτι που γνωρίζαμε ήδη, και οι τρεις, οι Zolotarev, Dubinin και Tribeaux-Brignolle, από τα τραύματά τους.

Το μυστήριο λύθηκε, αν και είμαστε σίγουροι ότι δεν πείστηκαν όλοι…

Πηγή: gazzetta.gr