Τσαβούσογλου: Γι΄αυτό δεν εκδόθηκε νέα Navtex για το Oruc Reis

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, μετά τον υπ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σειρά έχει και ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιμένει ότι το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση.

«Δεν εκδόθηκε Navtex, γιατί το Oruc Reis βρίσκεται για συντήρηση. Δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί ακόμα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί της Δευτέρας, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για υποχώρηση.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα λέγοντας πως σε περίπτωση ατυχήματος, «η Ελλάδα θα υποφέρει».

Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Νωρίτερα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες κατά μήκος 3.525 χιλιομέτρων και συνέλεξε σεισμικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το Oruc Reis, το οποίο επέστρεψε στην Αττάλεια, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, μόλις ολοκληρωθεί η μηνιαία προγραμματισμένη συντήρηση, η αντικατάσταση προσωπικού και οι προετοιμασίες.

«Το Σεισμικό Ερευνητικό Πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας στη θέση Demre-1 στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου. Το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει 3525 χιλιόμετρα σεισμικής συλλογής δεδομένων στην περιοχή μέχρι στιγμής. Το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι για αλλαγή προσωπικού και επόμενες προετοιμασίες αποστολής. Η επιστροφή στο λιμάνι για μηνιαία προμήθεια και συντήρηση είναι μια δραστηριότητα ρουτίνας που πραγματοποιείται πάντα. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας μετά τις εργασίες προμήθειας και συντήρησης.

Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Το γεωτρητικό πλοίο Yavuz εξακολουθεί να βρίσκεται στο τεμάχιο Seljuk-1, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasha συνεχίζει επίσης τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: newsbomb.gr