Ξανά σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία η Γαλλία – Σοκ στην Ευρώπη, στηρίζουν Μακρόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία -τον ισλαμοφασισμό, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας- βρίσκεται η Γαλλία μετά τις σημερινές επιθέσεις με μαχαίρι στη Νίκαια, στην Αβινιόν και στο γαλλικό προξενείο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρώτη επίθεση με μαχαίρι έγινε γύρω στις 09:00 το πρωί τοπική ώρα στη βασιλική της Νοτρ Νταμ, του μεγαλύτερου ρωμαιοκαθολικού ναού της Νίκαιας, όπου ο δράστης μαχαίρωσε αρκετά άτομα μέσα στην εκκλησία προτού πέσει αιμόφυρτος από τα πυρά αστυνομικών και συλληφθεί.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Ο δράστης, που φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» στη διάρκεια της επίθεσης, ηλικίας γύρω στα 25, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μπήκε στον ναό και άρχισε να σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο. Το ένα από τα θύματά του ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, γύρω στα 70, που βρέθηκε με κομμένο τον λαιμό, σχεδόν αποκεφαλισμένη, εντός του ναού, όπου είχε πάει να προσευχηθεί νωρίς το πρωί.

Μέσα στη βασιλική της Νοτρ Νταμ βρέθηκε άλλο ένα θύμα του φανατικού ισλαμιστή, ο νεωκόρος του ναού, περίπου 45 ετών, «που τον αγαπούσαν πολύ οι ενορίτες», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί. Το τρίτο θύμα του δράστη, μια γυναίκα γύρω στα 30, αφού δέχθηκε μαχαιριές, προσπάθησε να καταφύγει σε γειτονικό μπαρ, όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

25άρης ονόματι «Μπραχίμ» ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια

Ο μακελάρης -«μοναχικός λύκος», όπως όλα δείχνουν- πρόλαβε να τραυματίσει αρκετά ακόμη άτομα και προσπάθησε να καταφύγει στις τουαλέτες του ναού μετά το μακελειό. Συνελήφθη τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ συνέχιζε να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ» την ώρα που του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Διακομίστηκε σε νοσοκομείο, είπε ότι ονομάζεται Μπραχίμ και δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. Ο Εστροζί είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης δεν σταμάτησε να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ» ακόμη κι όταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί, «πράγμα που δεν αφήνει αμφιβολία για τα κίνητρά του».

Σημειωτέον ότι στη Νίκαια είχε εκδηλωθεί κι άλλη τρομοκρατική επίθεση προ τετραετίας, ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλλης, στις 14 Ιουλίου.

Επιθέσεις με μαχαίρι στην Αβινιόν και κατά του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα

Δύο ώρες αργότερα, αστυνομικοί στην πόλη της Αβινιόν, κάπου 200 χλμ. μακριά από τη Νίκαια, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άλλον άνδρα, οπλισμένο με μαχαίρι, που απειλούσε περαστικούς φωνάζοντας και αυτός «Αλλαχού Ακμπάρ».

Στόχος επίθεσης με μαχαίρι έγινε και ο φρουρός του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Καλούμε τους συμπατριώτες μας στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση», ανέφερε η γαλλική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Οι επιθέσεις σημειώνονται καθώς εντείνεται η οργή στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν, επειδή υπερασπίστηκε τα σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Εξάλειψη του «ισλαμοφασισμού» στη Γαλλία ζητά ο δήμαρχος της Νίκαιας

«Αρκετά πια. Ήρθε ή ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους νόμους της ειρήνης για να εξαλείψει οριστικά τον ισλαμοφασισμό από την επικράτειά μας», τόνισε ο δήμαρχος της Νίκαιας, προσθέτοντας ότι τα θύματα δολοφονήθηκαν με «φρικτό τρόπο». «Οι μέθοδοι ταιριάζουν, χωρίς αμφιβολία, με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του γενναίου δασκάλου στο Κονφλάν Σεντ Ονορίν, του Σαμιέλ Πατί» είπε, και ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους ναούς στη Γαλλία, ή να κλείσουν προληπτικά οι εκκλησίες. Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική. Ο Εμανουέλ Μακρόν προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, προτού αναχωρήσει για τη Νίκαια. Στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τα μέλη της πληροφορήθηκαν τα της επίθεσης στη Νίκαια την ώρα που συζητούσαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Βίντεο γαλλικών ΜΜΕ έδειξαν τη γειτονιά της Νίκαιας αποκλεισμένη και με πλήθος αστυνομικών να διενεργούν έρευνες, ενώ ακούγονταν ήχοι ελεγχόμενων εκρήξεων ύποπτων πακέτων.

Σε ανακοίνωσή της η Καθολική Εκκλησία καταδίκασε την «ανείπωτη πράξη», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει οι χριστιανοί να μετατραπούν σε σύμβολα σφαγής», ενώ την επίθεση καταδίκασε και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας, καλώντας τους μουσουλμάνους της χώρας να ακυρώσουν τους εορτασμούς για τη γιορτή Μαουλίντ «σε ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τους συγγενείς τους».

Σοκ στην Ευρώπη, οι δηλώσεις των ηγετών

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζω τη φρικτή επίθεση

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε για την επίθεση με τους νεκρούς στη Νίκαια της Γαλλίας: «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Μέρκελ: Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη

Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία της Νίκαιας, στη Γαλλία, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι από έναν δράστη που φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ». Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση. Σημειώνεται ότι το ένα από τα θύματα του δράστη αποκεφαλίστηκε. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε η κ. Μέρκελ στο Twitter διά του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σαρλ Μισέλ: Ολη η Ευρώπη είναι μαζί σας

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την επίθεση στη Νίκαια.
Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο twitter για την επίθεση με τους νεκρούς στη Νικαια : «Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Μητσοτάκης: Πλήρης αλληλεγγύη στη Γαλλία

Την απόλυτη στήριξή του στη Γαλλία, μετά και τη νέα τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε σοκαρισμένος και τόνισε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στη Γαλλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.

«Σοκαρισμένος βαθιά από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Πλήρης αλληλεγγύη στη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Οργή στον ισλαμικό κόσμο κατά Μακρόν και Γαλλίας

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται μετά τον αποκεφαλισμό πριν από περίπου δύο εβδομάδες του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί βόρεια του Παρισιού από έναν 18χρονο Τσετσένο ισλαμιστή, επειδή το θύμα είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου. Σημειώνονται όμως και μετά το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων και τις μαζικές διαδηλώσεις σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες κατά του Εμανουέλ Μακρόν, που υπερασπίστηκε τη δημοσίευση των σκίτσων.

«Τίποτε δεν πρόκειται να μας αναγκάσει να κάνουμε πίσω, ποτέ. Σεβόμαστε όλες τις διαφορές σε πνεύμα ειρήνης. Ουδέποτε θα αποδεχθούμε τη ρητορική του μίσους και πάντα θα υπερασπίζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις πανανθρώπινες αξίες», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter και στα αραβικά.

Αλλά τα σχόλιά του πυροδότησαν κύμα οργής από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την Τουρκία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, καθώς και μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων μεταξύ άλλων στην Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Της εκστρατείας κατά του Μακρόν ηγήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας με απίστευτες ύβρεις τον Γάλλο ομόλογό του ότι πρέπει να επισκεφθεί ψυχίατρο.

Η οργή κατά της Γαλλίας εντάθηκε μετά την καταδίκη από την Άγκυρα ενός σκίτσου του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που απεικονίζει τον Ερντογάν να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας και να κοιτά τα οπίσθιά της. Ο Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στον απόηχο του αποκεφαλισμού του καθηγητή, αλλά έχει γίνει στόχος των οργισμένων εκδηλώσεων του μουσουλμανικού κόσμου, με την Τουρκία να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε «νομικές και διπλωματικές κινήσεις» σε αντίποινα για τη δημοσίευση των σκίτσων, και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, να ζητάει να τερματιστούν οι «επιθέσεις κατά του Ισλάμ» και η Δύση να αντιμετωπίσει τη «βλασφημία» όπως τους αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Στο μεταξύ, και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, εξαπέλυσε σήμερα βέλη κατά της Γαλλίας, προειδοποιώντας ότι οι προσβολές κατά του προφήτη Μωάμεθ ενθαρρύνουν «τη βία και την αιματοχυσία».

Πηγή: iefimerida.gr