Υπάρχουν πολλές παραδόσεις και μαρτυρίες για θαυματουργή θεραπεία μέσω των προσευχών του αγίου

Πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη της Ρίλας στην Φιλιππούπολη για να τιμήσουν την μνήμη του “πατέρα των Βουλγάρων”. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλιππούπολης κ. Νικολάου, ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό παραμονή της εορτής, και ανήμερα αυτής προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι η 19η Οκτωβρίου είναι γνωστή και ως “Ημέρα του Πατέρα”, γιατί όσο ζούσε ο ταπεινός Άγιος ονομαζόταν από όλους «πατέρας». Η εορτή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας εορτάζεται και ως ημέρα του “Βούλγαρου γιατρού” από το 1996, όταν η Βουλγαρική Ιατρική Ένωση επέλεξε τον Άγιο ως προστάτη της. Σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος έκανε πολλά θαύματα, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά τον θάνατό του. Επίσης κάθε 19 Οκτωβρίου γίνεται παραδοσιακά η απονομή του βραβείου «Γιατρός της Χρονιάς».

Ο ομώνυμος Ιερός Ναός ναός στη Φιλιππούπολη γέμισε από ευσεβείς χριστιανούς που ήρθαν με πίστη και αγάπη για να παρακαλέσουν για την προσευχητική μεσιτεία ενώπιον του Θεού. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο δήμαρχος της περιοχής Severen, κ. Stoyan Alexiev.

Ιερά Αγρυπνία στην Μονή της Ρίλας

Την παραμονή της εορτής του Αγίου, εκατοντάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί συμμετείχαν στην ολονύκτια Ιερά Αγρυπνία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Ρίλας η οποία ιδρύθηκε κατά το πρώτο ήμισυ του 10ου αιώνα, από τον προστάτη του λαού της Βουλγαρίας, και έως σήμερα αποτελεί λίκνο και τόπος διαφύλαξης του Βουλγαρικού πνεύματος.

«Μην επιδιώκετε την υπεροχή. Θυμηθείτε: «Όποιος θέλει να είναι μεγαλύτερος ανάμεσά σας, πρέπει να είναι υπηρέτης όλων», και πάνω απ’ όλα να προσέχετε το φιλήδονο φίδι, γιατί η απληστία είναι η ρίζα όλων των κακών», όπως είχε πει ο Άγιος στους μαθητές του.

Κατά παράδοση, κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Ρίλας, ο Άγιος Θαυματουργός τιμάται τρεις φορές το χρόνο – στις 18 Αυγούστου (η ανάληψή του το 946), στις 19 Οκτωβρίου (μεταφορά των λειψάνων του στην πόλη Σρέντετς) και την 1η Ιουλίου ( η επιστροφή των λειψάνων του στη Μονή Ρίλα το 1469).

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις και μαρτυρίες για θαυματουργή θεραπεία μέσω των προσευχών του αγίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του αρνήθηκε να δεχτεί τη δόξα του θεραπευτή και πάντα απέδιδε στον Θεό τη δύναμη να θεραπεύει τους αρρώστους και τους πάσχοντες. Γι’ αυτό οι πιστοί στρέφουν το προσευχητικό βλέμμα τους στον άγιο, σε ημέρες δοκιμασιών και σύγχυσης.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr