Επεισόδια στο πανεπιστήμιο της Πάτρας-Φοιτητές αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες παρά την απαγόρευση

Επεισόδια στο πανεπιστήμιο της Πάτρας – Τι δήλωσε η πρύτανης…

Να παραμείνουν στις εστίες ζητούν ομάδες φοιτητών σε διάφορα πανεπιστήμια, κατά παράβαση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας απαιτείται εκκένωση των εστιών για λόγους πρόληψης, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων, που ελήφθησαν σε όλη τη χώρα και παρά το γεγονός, ότι τους δόθηκε η δυνατότητα με ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας να μείνουν σε ξενοδοχεία εάν δεν μπορούν να μετακινηθούν στα σπίτια τους (στον τόπο κατοικίας τους).
Στην Πάτρα μάλιστα ομάδα φοιτητών επιτέθηκε στις πρυτανικές αρχές , αν και τους τους εξήγησαν το σοβαρό πρόβλημα, που εγκυμονεί για λόγους υγείας, η συνάθροιση των φοιτητών στην εστία.

Οπως δήλωσε η πρύτανης του ιδρύματος κ. Β. Κυριαζοπούλου «παρ’ όλα αυτά, ομάδα 20-25 ατόμων, που παραμένει κατά παράβαση των ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί, στην είσοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφάλειας, όταν με είδαν να εξέρχομαι προκειμένου να μεταβώ στο Νοσοκομείο, μου επιτέθηκαν λεκτικά και ένας εκ των φοιτητών σωματικά, εμποδίζοντάς με να μπω στο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Εν συνεχεία, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό μου και δεν μου επέτρεψαν να φύγω, μη τηρώντας καμία απόσταση μεταξύ τους».

Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι., εφαρμόζουν το νόμο και μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους ,κλήθηκαν να ενημερώσουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τους διαμένοντες στις εστίες ότι θα πρέπει να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους, καθώς η λειτουργία των φοιτητικών εστιών διακόπτεται από την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020.

Σε περίπτωση όπου υπάρχουν φοιτητές των Α.Ε.Ι. ή αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται σε εστίες των Α.Ε.Ι. ή σε ξενοδοχειακές μονάδες με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., και δεν δύνανται αποδεδειγμένα να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, δύνανται κατ΄ εξαίρεση να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα, σε εφαρμογή της με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22-03-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄987).

Οι φοιτητές όμως πολλών ιδρυμάτων δεν δέχονται να φύγουν απο τις εστίες και όπως δήλωσε και η κυρία Κυριαζοπούλου «λυπάμαι ιδιαιτέρως, διότι υπάρχει μία ελάχιστη μειοψηφία φοιτητών του Πανεπιστημίου (νέοι άνθρωποι), που δεν αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και επιμένουν να συναθροίζονται σε ένα χώρο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ οι συστάσεις του ΕΟΔΥ και οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι άλλες.Δεν συμμερίζονται ότι δίπλα μας είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς Covid 19 στην περιοχή μας και η μη αυστηρή τήρηση των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευσή του».

Φοιτητικές παρατάξεις παρά τις εξηγήσεις, που τους δόθηκαν επιμένουν να μη μείνει «κανείς φοιτητής έξω απ’ τις εστίες, να μην περάσει το αυταρχικό κλείσιμο των εστιών! Να παρθούν άμεσα μέτρα (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) για την προστασία των εστιακών φοιτητών με ευθύνη του κράτους!»

Πηγή: ethnos.gr/Ν.Τρίγκα, voicenews.gr