Η γηραιότερη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος είναι 100 χρονών!

Χαράς το κουράγιο της! Υπάρχουν άνθρωποι που δεν εγκαταλείπουν ποτέ που. Αυτό μάλλον ισχύει στην περίπτωση μιας αιωνόβιας γυναίκας στη Γερμανία, η οποία ήταν υποψήφια στις δημοτικές εκλογές της πόλης της, που έγιναν στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η Λισέλ Χέιζ (Lisel Heise), 100 ετών, εκλέχτηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Kirchheimbolanden, ξεκινώντας νέο κεφάλαιο στην, ακόμα δραστήρια, ζωή της.

Όντας η ίδια πρώην δασκάλα γυμναστικής, η προεκλογική της εκστρατεία βασίστηκε στο αίτημα να ανοίξει εκ νέου το παλιό κολυμβητήριο της πόλης, που είχε κλείσει από το 2011.

Σήμερα, μετά την εκλογή της, η Λισέλ πήρε υπερήφανα μέρος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου της πόλης της, «έτοιμη να κάνει ότι μπορεί για τους νέους ανθρώπους».

Η 100 ετών Λισέλ ήταν υποψήφια με το τοπικό κίνημα “Wir für Kibo”, το οποίο έχει στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την Λισέλ στην ομάδα μας» δήλωσε ο επικεφαλής του μικρού κινήματος Helga Bürmann .«Μας έχει δώσει επιπλέον δημοσιότητα και αυτό μας βοηθά να διαδώσουμε το μήνυμά μας» .

Ευρωεκλογές: Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%. Εκλογές 2019: Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών – Μπροστά με διαφορά ο Μώραλης!

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Οι Χριστιανοδημοκράτες 25,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες 24,5%, οι Πράσινοι 18% στη Βρέμη

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ κερδίζουν το 25,5% των ψήφων στις εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, σύμφωνα με τα έξιτ πολ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 24,5%, οι Πράσινοι 18%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 6% και η Αριστερά 12%.

Γερμανία-έξιτ πολ: Ήττα του SPD στην Βρέμη

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

Πηγή: athensmagazine.gr