Η ηρωίδα μαία Ευφροσύνη Προεστού: «Εγώ ότι έκαμα, το έκαμα για να έχω ένα καλό απέναντι στον Θεό!»

Η Ευφροσύνη Προεστού, η μαία, η ηρωίδα, η «Κυρά της Λαπήθου» όπως ήταν γνωστή στους περισσότερους υπήρξε σύμβολο ηρωίδας κατά την διάρκεια της εισβολής του 1974 στη Κύπρο. Δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη της, περιέθαλψε και έσωσε 12 στρατιώτες της Εθνικής φρουράς ώσπου την συνέλαβαν και την βασάνισαν οι Τούρκοι ενώ,στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας υπάρχει η προτομή της για να υπενθυμίζει τον ηρωισμό της.

Το 1974 ήταν 71 χρονών, συνταξιούχος μαία Ευφροσύνη Προεστού σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο βιβλίο «Κυπρίων ιατρών έργα- Η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015» του Λάκη Ν.Αναστασιάδη , είχε εργαστεί για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή της Λαπήθου, κυρίως στα γύρω χωριά, και είχε ξεγεννήσει τους πιο πολλούς κατοίκους. Ήταν βέρα Λαπηθιώτισσα, την γνώριζαν και την εκτιμούσαν όλοι, γιατί ήταν φιλεύσπλαχνη και βαθιά θρησκευόμενη.

Με την κατάληψη της κωμόπολης της στις 6 Αυγούστου 1974, η Ευφροσύνη Προεστού όχι μόνον δεν έφυγε από την αγαπημένη της πόλη, αλλά με αυτοθυσία φρόντισε και κράτησε στην ζωή 12 έφεδρους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς . Τους Πανίκο Παραλιμνίτη, Κώστα Καστελλανή, Γιώργο Χριστοφή, Στέλιο Θεοδούλου, Κούλλη Κυριάκου, Νίκο Παπαναστασίου, ΠαύλουΝικολάου, Ανδρέα Γρηγορίου και Νίκου Νικολάου τού 286ΜΤΠ και τους Πολύκαρπο Πέτρου, Αντώνη Φιλίππου και Γιώργο Παπανικολάου του 256ΤΠ, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Λάπηθο κατά την επέλαση και κατάληψη της από τα τουρκικά στρατεύματα.

Για ένα μήνα, με κίνδυνο της ζωής της, φρόντιζε με ότι χρειαζόταν τους 12 στρατιώτες, ώσπου την συνέλαβαν οι Τούρκοι και την μετέφεραν στο Κάστρο της Κερύνειας. Την βασάνισαν, χωρίς να αποκαλύψει τίποτε για τα παλικάρια – τα παιδιά της – που τελικά σώθηκαν.

Η ηρωίδα μαία εκδιώχτηκε από τους κατακτητές στις ελεύθερες περιοχές εγκαταλείποντας πίσω της την όμορφη Λάπηθο. Οι 12 εθνοφρουροί, που επέζησαν με την φροντίδα της, την τίμησαν εν ζωή. Η Ευφροσύνη Προεστού πέθανε στις 17 Απριλίου 1993 σε ηλικία 93 ετών.

Επίσης προς τιμήν της έχει αφιερωθεί και η οδός Ευφροσύνης Προεστού, που είναι πάροδος της οδού Λαπήθου, δίπλα στο Πάρκο της Κερύνειας, στην συνοικία Παρισινός, στην περιοχή Έγκωμη στη Λευκωσία.

Δείτε βίντεο αφιέρωμα του ΡΙΚ με μαρτυρίες από τους στρατιώτες για την ηρωίδα «Κυρά της Λαπήθου»:

Πηγή: reporter.com.cy