Κορωνοϊός: Διαφέρουν τα συμπτώματα ανά φύλο και ηλικία – Βρετανική έρευνα

Αναλύθηκε η συχνότητα εμφάνισης 18 συμπτωμάτων, όπως η απώλεια οσμής, πόνοι στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, ο επίμονος βήχας, ακόμα και οι φουσκάλες στα πόδια.

Τα συμπτώματα της COVID-19 κατά τα αρχικά στάδια της νόσου διαφέρουν ανά φύλο και ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύουν στο περιοδικό The Lancet Digital Health ερευνητές του King’s College του Λονδίνου.

Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή ZOE την οποία χρησιμοποιούν σε τακτική βάση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δηλώνουν θετικές διαγνώσεις και συμπτώματα του κορωνοϊού.

Για τη μελέτη αναλύθηκε η συχνότητα εμφάνισης 18 συμπτωμάτων, όπως η απώλεια οσμής, πόνοι στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, ο επίμονος βήχας, ακόμα και οι φουσκάλες στα πόδια.

Μεταξύ άλλων συμπερασμάτων οι συντάκτες τονίζουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ως αρχικά συμπτώματα δύσπνοια, κόπωση, ρίγη και πυρετό. Στις γυναίκες πιο συχνά εμφανίζονται στην αρχή της λοίμωξης συμπτώματα όπως ανοσμία, πόνος στο στήθος και επίμονος βήχας.

Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών δεν καταγράφεται ιδιαίτερα το σύμπτωμα της ανοσμίας, το οποίο δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στους άνω των 80. Αλλά σε αυτές τις μεγαλύτερες ηλικίες συχνά εκδηλώνεται διάρροια ως αποτέλεσμα της προσβολής από τον κορωνοϊό.

Επίσης για τους άνω των 80 συνήθως αναφέρονται ως συμπτώματα ο πονόλαιμος, η ενόχληση στα μάτια, το ρίγος, οι πόνοι στο στήθος και οι πόνοι στους μύες.

Στους φορείς μεταξύ 60 και 70 ετών τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος, ο ασυνήθιστος πόνος των μυών, η δύσπνοια και η ανοσμία.

Στις ηλικίες 40-59 πιο ενδεικτικό σύμπτωμα σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες θεωρείται ο επίμονος βήχας.

Αίσθηση προκαλεί ότι ο πυρετός δεν δηλώνεται ως βασικό σύμπτωμα στην αρχή της λοίμωξης από καμία ηλικιακή ομάδα.

Για τις πιο νεαρές ηλικίες, από 16 έως 39 ετών, τα πιο συχνά συμπτώματα εντός των πρώτων τριών ημερών είναι η απώλεια οσμής, πόνοι στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα, δύσπνοια και ενοχλήσεις στα μάτια.

Οι ερευνητές πίσω από την εφαρμογή ΖΟΕ έχουν καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει τη λίστα των συμπτωμάτων Covid πέρα από τον υψηλό πυρετό, τον επίμονο βήχα και την απώλεια οσμής και γεύσης.

Λένε μάλιστα ότι πέρα από τις διαφορές ανά ηλικία έχει υπάρξει αλλαγή στα συμπτώματα και λόγω της παραλλαγής Δέλτα, η οποία π.χ. προκαλεί επίσης συνάχι, πονοκέφαλο και πονόλαιμο.

Πάντως τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την περίοδο έως τον περσινό Οκτώβριο.

Πηγή: skai.gr