Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος

Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πλεούμενο που να μην έχει την εικόνα του Αγίου Νικολάου και να μην ζητάει την προστασία του, καθώς στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Πώς, όμως, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος τιμάται στις 06 Δεκεμβρίου, έγινε προστάτης των ναυτικών; Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Κάποτε, ο Άγιος, αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Αγίους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος, όμως, δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε.

Όταν, μάλιστα, ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε, ο Άγιος Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε.

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου, η 6η Δεκεμβρίου, είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Πηγή: agiosnikolaosalimou.gr