Παναγία: Η ωραιότερη, σεμνότερη, ταπεινότερη και ιερότερη γυναίκα του κόσμου

Η Παναγία τιμάται ιδιαίτερα από τον ελληνικό λαό και αυτό φαίνεται και από το ότι από τις 30.000 εκκλησίες, παρεκκλήσια κι εξωκλήσια όλης της Ελλάδος, οι 6.000 είναι αφιερωμένες σε εορτές Της και οι περισσότερες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μάλιστα, από τα επίσημα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του 2008, από τα 1.000 μοναστήρια της Ελλάδος, τα 300 τιμώνται σ’ εορτές της Παναγίας, όπως Γέννηση, Ευαγγελισμός, Ζωοδόχος Πηγή, Τιμία Ζώνη, Κοίμηση.

Η Παναγία τιμάται και στο Άγιο Όρος

Στο Άγιον Όρος, από τις 20 μονές, οι 5 τιμώνται στην Παναγία. Από τις 12 σκήτες, οι 3 είναι αφιερωμένες στην Παναγία. Από τα 300 κελιά, περίπου τα 50 πανηγυρίζουν σ’ εορτές της Παναγίας.

Κέντρο του θεομητορικού εορτασμού τον Αύγουστο στον ιερό Άθωνα είναι ο πάνσεπτος ναός του Πρωτάτου στις Καρυές, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η πολυπρόσωπη και κατανυκτική μεγάλη εικόνα του τέμπλου παρουσιάζει κατά τη βυζαντινή παράδοση τη σύνταξη των αποστόλων και πρώτων επισκόπων γύρω από τη νεκρική κλίνη της Θεοτόκου.

Ο Χριστός ψηλά μετά αγγέλων να παραλαμβάνει την ψυχή της. Η ίδια εικόνα σε μικρό μέγεθος στο προσκυνητάρι.

Μεγάλη και ωραιότατη ίδια παράσταση σε τοιχογραφία από τον χρωστήρα του Θεσσαλονικέως Πανσέληνου και της συνοδείας του στα τέλη του 13ου αιώνος.

Η θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί δεσπόζει και λάμπει στο προσκυνητάρι της, με την κεντητή ποδιά, τα” ασημένια καντήλια, τα άνθη, τα θυμιάματα, τα” αφιερώματα, τις λαμπάδες, τις μετάνοιες, τους μύριους ασπασμούς.

15 Αυγούστου και όλο το Άγιον Όρος αγρυπνεί εκ βαθέων ψάλλοντας:

“Και σε μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν μη μου ελέγξη τας πράξεις ενώπιον των αγγέλων· παρακαλώ σε Παρθένε βοήθησόν μοι εν τάχει”.

Η θεοτοκοφιλία μοναχών και λαϊκών είναι δικαιολογημένη, δίκαιη, πηγαία, αυθόρμητη και ειλικρινής. Η Παναγία είναι το καλύτερο που είχε να δώσει όλη η ανθρωπότητα στη θεότητα. Είναι η ωραιότερη, σεμνότερη, ταπεινότερη και ιερότερη γυναίκα του κόσμου.

Πηγή: newsitamea.gr