Παναγία Μελικιώτισσα: Η εικόνα με τις 55 σφαίρες και το “άγνωστο” θαύμα

Η φορητή Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και επωνομαζόμενης Μελικιώτισσας είναι Εικόνα που αγιογραφήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (περί το 1931) από τον οίκο Γεωργιάδη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Ιερά Εικόνα απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη, κρατώντας τον μικρό Ιησού Χριστό στα αριστερά της να ευλογεί και η ίδια να τον δείχνει με το δεξί της χέρι, ενώ φέρει την επιγραφή Οδηγήτρια. Έχει διάσταση 1,36 ύψος και 0,60 πλάτος και αγιογραφήθηκε με σκοπό να κοσμεί το Τέμπλο του κοιμητηριακού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μελίκης που είχε ξανά χτιστεί εκ θεμελίων το 1917, έπειτα απο την ολοκληρωτική του καταστροφή απο τους Οθωμανούς στα μέσα του 19ου αιώνα και εγκαινιάστηκε ένα χρόνο αργότερα το 1918.

Το ιλαρό πρόσωπο της Θεοτόκου, η ηρεμία και η καλοσύνη που εκπέμπει μαγνητίζει τον προσκυνητή. Πολλοί ομολόγησαν πως ατενίζοντας την και μόνο ήταν αρκετό για να τους κερδίσει και να μείνουν να την κοιτούν για ώρα!

Σήμερα η Ιερά Εικόνα λαμπρύνει τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχο της Μελίκης. Μεταφέρθηκε από τον Ναό του Αγίου Νικολάου την δεκαετία του ΄60 από τον τότε Ιερομόναχο Τίτο Σπυρόπουλο προϊστάμενο της Ενορίας, πιθανώς για περισσότερη τιμή και ασφάλεια. Η Ιερά Εικόνα φέρει πληθώρα ταμάτων που μαρτυρούν τα θαύματα που επιτέλεσε η Παναγία μας στον λαό μας.

Το άγνωστο Θαύμα

Μια νύχτα του έτους 1947 (του μηνός Μαρτίου ή Ιουλίου) και από το μικρό παράθυρο της κόγχης του Ιερού το οπλισμένο πολυβόλο έβαλε πυρ στο εσωτερικό και σκοτεινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, με σκοπό να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στους ανθρώπους που είχαν ήδη εισέλθει στο εσωτερικό του Ναού από τον φόβο και αναζητώντας προστασία και έλεος κάτω από τη Σκέπη και τη Χάρη του Θεού.

Από τις σφαίρες κανείς δεν σκοτώθηκε εκείνο το βράδυ, όμως με το φως της ημέρας διαπιστώθηκε πως οι σφαίρες είχαν μαγνητιστεί από την Χάρη της Θεοτόκου πάνω στην Ιερά Εικόνα της… Πενήντα πέντε (55)σφαίρες μαρτυρούν σήμερα το θαύμα εκείνης της νύχτας.. Η Κυρία Θεοτόκος έσωσε από τον θάνατο τους ανθρώπους εκείνους που αναζήτησαν καταφύγιο και προστασία με την είσοδο τους στον Ναό.

Η μνήμη της τιμάται στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, για να μας υπενθυμίζει πως όπως εκείνο το βράδυ με την είσοδο τους στον Ναό οι άνθρωποι σωθήκανε από τον σωματικό θάνατο, έτσι και εμείς σήμερα με την δική μας είσοδο στον Ιερό Ναό και την συμμετοχή μας στα Ιερά μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας μας θα σωθούμε από τον πνευματικό θάνατο.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr