Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή

Μήπως νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι και αισθάνεστε ότι η καθημερινότητα σας καταβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό από το κανονικό;

Μήπως έχετε “ομίχλη εγκεφάλου” και έχετε παρατηρήσει αύξηση του σωματικού σας βάρους ή απώλεια μαλλιών;

Ή μήπως το αντίθετο ισχύει για εσάς: Είστε συχνά σε “υπερβολική” εγρήγορση, ιδρώνετε εύκολα και έχετε υπερβολικό άγχος;

Σε κάθε περίπτωση ο “ένοχος” μπορεί να είναι ο θυρεοειδής σας. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα “πεταλούδας” στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν την ταχύτητα του μεταβολισμού σας.

Τυχόν διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν το μεταβολισμό μεταβάλλοντας την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Όταν τα επίπεδα των ορμονών αυξηθούν ή μειωθούν πάρα πολύ, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή:

Αυξομείωση του σωματικού βάρους

Η ανεξήγητη και απότομη αλλαγή στο βάρος είναι ένα από τα πλέον κοινά συμπτώματα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Η αύξηση του βάρους μπορεί να σημαίνει χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του σώματος, μπορεί να χάσετε βάρος απροσδόκητα. Αυτό είναι γνωστό ως ο υπερθυρεοειδισμός.

Πρήξιμο στο λαιμό

Ένα πρήξιμο ή διόγκωση στο λαιμό είναι μια ορατή ένδειξη ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με το θυρεοειδή σας. Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί είτε με υποθυρεοειδισμό είτε με υπερθυρεοειδισμό. Μερικές φορές το πρήξιμο στο λαιμό μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του θυρεοειδούς ή από οζίδια (εξογκώματα) που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς.

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και μπορεί να επηρεάσουν και το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό να είναι πιο αργός από ό, τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλαγές στην ενέργεια ή τη διάθεσή σας

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο επίπεδο της ενέργειας και τη διάθεσή σας. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, με αργές αντιδράσεις και με συμπτώματα κατάθλιψης. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα στον ύπνο, ανησυχία και ευερεθιστότητα.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υγεία των τριχών θα επανακάμψει όταν αντιμετωπιστεί η διαταραχή του θυρεοειδούς.

Αίσθημα ότι κάνει πάρα πολύ κρύο ή πάρα πολύ ζέστη

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αυτορυθμίζει τη θερμοκρασία του. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται ότι κρυώνουν πιο συχνά απ’ ότι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και ένα αίσθημα μεγάλης ζέστης (εξάψεις).

Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:
-Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια
-Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια
-Δυσκοιλιότητα
-Ακανόνιστη έμμηνο ρύση στις γυναίκες

Άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, όπως:
-Μυϊκή αδυναμία ή τρέμουλο τα χέρια
-Προβλήματα όρασης
-Διάρροια
-Ακανόνιστη έμμηνο ρύση στις γυναίκες

Πηγή: onmed.gr