Πτήση MH17: Εξελίξεις για την συντριβή του μοιραίου Boeing

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού για την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους των Malaysia Airlines (Μαλαισιανών Αερογραμμών) που πραγματοποιούσε την πτήση MH17 και κατέπεσε στην Ανατολική Ουκρανία απήγγειλε η εισαγγελία της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο ενός εκ των κατηγορουμένων, Ελένα Κούτινα, η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 9 Μαρτίου 2020.

Μεταξύ των υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση της κατάρριψης είναι τρεις Ρώσοι: ο Ίγκρορ Γκίρκιν γνωστός και με το ψευδώνυμο Στρελκόφ, ο Σεργκέι Ντουμπίνσκι και ο Όλεγκ Πουλάτοφ. Ο τέταρτος ύποπτος είναι ο Ουκρανός Λεονίντ Χάρτσενκο. Την υπεράσπιση του ενός εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα του Όλεγκ Πουλάτοφ, θα αναλάβει ομάδα δύο Ολλανδών δικηγόρων και ένας Ρώσος. Και για τους τέσσερις έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Το επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines, που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 Άμστερνταμ–Κουάλα Λουμπούρ, καταρρίφθηκε με πύραυλο στις 17 Ιουλίου του 2014 στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες του αεροσκάφους οι οποίοι ήταν πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες.

Για την διερεύνηση των αιτίων καταστροφής έχει συσταθεί η Κοινή Επιτροπή Έρευνας (JIT) στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Μαλαισίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Κοινή Επιτροπή Έρευνας ανακοίνωσε το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο το Boeing των Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Buk, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος ανήκε στην 53η ρωσική μεραρχία αντιαεροπορικής άμυνας που είχε έδρα το Κούρσκ. Η ρωσική πλευρά αρνείται την εμπλοκή της στην συντριβή του αεροσκάφους.

Πηγή: newsbomb.gr