Συλλήψεις… αιγοπροβάτων για τις ζημιές στην Κίσσαμο

Σε περισυλλογή περισσότερων από 30 αδέσποτων αιγοπροβάτων από τον Πλάτανο και τα Περβολάκια, προχώρησε τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Κισσάμου, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για αγροζημιές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν”, κλιμάκιο του Δήμου με την συνδρομή της αστυνομίας προχώρησε στην συγκεκριμένη ενέργεια, οδηγώντας τα ζώα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αγροτικές φυλακές Αγιάς. Στη συνέχεια, για όσα ζώα φέρουν διακριτικά, γίνεται ο εντοπισμός των κτηνοτρόφων ιδιοκτητών τους, οι οποίοι μπορούν να τα πάρουν πίσω πληρώνοντας το προβλεπόμενο πρόστιμο. Ειδάλλως, τα ζώα οδηγούνται στα σφαγεία και τα έσοδα διατίθενται υπέρ του οικείου Δήμου.

Το πρόβλημα των αγροζημιών το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε κατοίκους χωριών της Κισσάμου, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο πέρασαν το κατώφλι της Εισαγγελίας Χανίων συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους. Από τη μεριά του Δήμου είναι η δεύτερη φορά μές σε διάστημα λίγων μηνών που προχωρά ανάλογη ενέργεια ενώ αυτό που τονίζεται είναι πως χρειάζεται η συνδρομή των πολιτών για την πάταξη του φαινομένου, διότι χωρίς έγγραφες καταγγελίες δεν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία.

Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για περιοχές του Δήμου Πλατανιά ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Εισαγγελική Αρχή.

Πάντως, αυτό που θεωρείται πως θα βάλει «φρένο» στο φαινόμενο, είναι η «τιμωρία» των κτηνοτρόφων στους οποίους ανήκουν τα συγκεκριμένα ζώα, με “κόψιμο” από τις επιδοτήσεις – κτηνοτροφικές ενισχύσεις κάτι που επιβάλλεται μόνο εφόσον μία υπόθεση τελεσιδικήσει.

Πηγή: haniotika-nea.gr