Το ανθυγιεινό λάθος που κάνετε όταν μαγειρεύετε λαχανικά

Τα λαχανικά είναι μια απαραίτητη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ισχυρών αντιοξειδωτικών. Αλλά ο τρόπος που τα μαγειρεύετε μπορεί να επηρεάσει πόσα θρεπτικά συστατικά διατηρούν πριν καταναλωθούν. Αν και δεν είναι μυστικό ότι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων μπορεί να αλλάξει κατά το μαγείρεμά τους, το υπερβολικό μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Το ανθυγιεινό λάθος που μπορεί να κάνετε όταν μαγειρεύετε λαχανικά

Δεδομένου ότι πολλά θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά είναι ευαίσθητα στη θερμότητα και υδατοδιαλυτά, το υπερβολικό μαγείρεμά τους σε βραστό νερό μπορεί να προκαλέσει την «εξάτμιση» των θρεπτικών συστατικών από αυτά.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν μαγειρεύετε λαχανικά, αυτό επηρεάζει τις ποσότητες και τη διαθεσιμότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών στα λαχανικά», εξήγησε η διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας Charlotte Morrison στο Queensland Health. «Έτσι, αν τα παραβράζετε, τότε θα χάσετε μερικά από τα θρεπτικά συστατικά τους». Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν πρέπει απλώς να υιοθετήσει κανείς αμέσως μια ωμή διατροφή, αλλά υπάρχουν ορισμένα οφέλη από τη διαδικασία μαγειρέματος. «Όταν μαγειρεύετε μερικά λαχανικά, τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι καλύτερα διαθέσιμα για το σώμα. Εάν υπάρχει ένα λαχανικό που είναι αρκετά σκληρό, πάρτε για παράδειγμα τα καρότα, το μαγείρεμα των λαχανικών τα μαλακώνει, ώστε να βοηθά το σώμα να έχει πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά τους πιο εύκολα».

Πώς πρέπει να προετοιμάσετε τα λαχανικά για τη βέλτιστη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους

Ευτυχώς, είναι δυνατό να προετοιμάζετε τρόφιμα για να λαμβάνετε τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία από αυτά, αναφέρει το Healthline. Για παράδειγμα, εάν βράζετε τα λαχανικά σας, σκεφτείτε να καταναλώσετε το νερό στο οποίο έχουν βράσει. Σκεφτείτε όλες τις νόστιμες σούπες και μαγειρευτά που θα μπορούσατε να φτιάξετε.

Επιπλέον, μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων σας. Λόγω του μικρού χρόνου μαγειρέματος, είναι μια προτιμώμενη μέθοδος για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών καθώς τα λαχανικά εκτίθενται στη θερμότητα για λιγότερο χρόνο.

Στην περίπτωση, δε, που σας αρέσει το φαγητό στον ατμό, εξετάστε τη μέθοδο μαγειρέματος στον ατμό για πράγματα όπως το μπρόκολο και το σπανάκι για να αυξήσετε την κατακράτηση της βιταμίνης C. Τέλος, δοκιμάστε το ψήσιμο, καθώς πρόκειται για μία μέθοδο μαγειρέματος που έχει ελάχιστη επίδραση στην απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: newsbeast.gr