«Ανατριχιαστικό Βίντεο Ειρήνης Παπά»: Όταν έψαλε κρυφά “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ” μέσα στην Αγιά Σοφιά

Η Ειρήνη Παπά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η Ειρήνη Παπά υπήρξε εκτός από σπουδαία ηθοποιός και μια δυνατή γυναίκα. Μια ισχυρή και επιβλητική προσωπικότητα. Μια γυναίκα ελεύθερη, που δεν έμπαινε σε καλούπια, τολμηρή.

Ένα περιστατικό από το παρελθόν έρχεται να πιστοποιήσει την τόλμη της αξέχαστης ηθοποιού.

Λίγο πριν το Πάσχα του 1983, η Ειρήνη Παπά ταξίδεψε μαζί με τον Κώστα Χαρδαβέλλα στην Κωνσταντινούπολη για την εκπομπή “Ρεπόρτερς” της ΕΡΤ με ένα σχέδιο τολμηρό και επικίνδυνο: να ψάλει κρυφά στην Αγία Σοφία τον ύμνο “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”.

Η Ειρήνη Παπά φόρεσε ένα κόκκινο ύφασμα στο κεφάλι της και άρχισε να ψέλνει το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”, τον βυζαντινό ύμνο που είχε να ακουστεί από την Άλωση της Πόλης, όταν στις 29 Μαΐου του 1453 το έψαλαν οι Χριστιανοί πριν από την άλωση της Αγίας Σοφίας.

Η σκηνή ανατριχιαστική… Και όπως ακούγεται αργότερα να δηλώνει η ίδια στον Κώστα Χαρδαβέλλα, ήταν σαν “να νικάει κανείς, χωρίς να νικάει με τα πράγματα. Νικάει με την ψυχή του”!

Δείτε το βίντεο:

Το απόσπασμα προέρχεται από μια εκπομπή των «Ρεπόρτερς» (Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης), που μεταδόθηκε το 1983 και μεταδόθηκε ξανά το 2001 από την ενημερωτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα www.άνθρωποι.gr στην ΕΤ 1.

Πηγή: thecaller.gr