Έμπρακτη αλληλεγγύη στα Σφακιά – Φτιάχνουν σπίτι γυναίκας που καταστράφηκε

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Δήμου Σφακίων σε εξέλιξη η συγκινητική προσπάθεια ανέγερσης του σπιτιού στους Κομιτάδες

Δέκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 14 Δεκεμβρίου 2018 ξεσπά πυρκαγιά σε σπίτι στους Κομιτάδες Σφακίων στο οποίο διέμενε μια 59χρονη γυναίκα. Στο σημείο μεταβαίνουν Πυροσβέστες αλλά τα οχήματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο σπίτι καθώς δεν υπάρχει κανονικός δρόμος. Τελικά η 59χρονη σώθηκε, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλα σπίτια, αλλά η διώροφη οικία της άτυχης γυναίκας η οποία έχει «χάσει» τον σύζυγό της, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τότε η Ομάδα Γυναικών Δήμου Σφακίων δείχνοντας στην πράξη το τι σημαίνει αλληλεγγύη ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να ανεγερθεί και πάλι το σπίτι.

Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, η Ομάδα Γυναικών διοργάνωσε χοροεσπερίδα στην ταβέρνα «Βίγλα» στο Καψοδάσος Σφακίων με το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη και με την συμμετοχή πολλών κατά την οποία συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό το οποίο αξιοποιήθηκε στην αγορά υλικών οικοδομής.

Μάλιστα η οικογένεια της 59χρονης ευχαριστεί όλους όσους συνεισέφεραν όπως «Σύλλογος Σφακίων Νομού Χανίων , Σύλλογος Σφακίων Βορείου Ελλάδος , Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Σφακίων, Ταβέρνα Χρυσόστομος . Ιδιαίτερα επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντώνη Ματσάκη και τους συνεργάτες του».
Επίσης αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διάθεση κλήρων για λαχειοφόρο αγορά και στην πόλη των Χανίων και αλλού προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση της οικίας.

Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο 6 Απριλίου στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση για την μεταφορά των υλικών που είχαν αγοραστεί, στο σημείο στους Κομιτάδες όπου βρίσκεται η κατεστραμμένη οικία.

Λόγω της μη ύπαρξης δρόμου η μεταφορά των οικοδομικών υλικών έγινε με ειδικό γερανό, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το κόστος της μεταφοράς καλύφθηκε από τον Δήμο Σφακίων.

Η όλη επιχείρηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και η προσπάθεια ανέγερσης της οικίας συνεχίζεται και με την εθελοντική προσφορά επαγγελματιών τεχνιτών.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το ευχαριστήριο μήνυμα που στέλνει η οικογένεια της 59χρονης μέσω του Flashnews.gr :

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Ομάδα Γυναικών Δήμου Σφακίων, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο , τον Πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης, το προσωπικό του γερανού Μαρνελάκη και όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια. Όλοι οι Σφακιανοί μαζί την έκαναν αυτήν την δουλειά που βλέπετε στις φωτογραφίες ,ΟΛΟΙ και όχι μόνο. Ακόμα και από το Ρέθυμνο και την Ασή –Γωνιά. Δώρισαν ελπίδα. Δεν υπάρχει καλλίτερο συναίσθημα από αυτό , εάν σου τύχει κάτι τέτοιο.»

Η καταστροφική αυτή πυρκαγιά ανέδειξε το θέμα της μη ύπαρξης δρόμου στους Κομιτάδες, στον παραδοσιακό οικισμό στον οποίο υπάρχουν μόνο σοκάκια.

Από τον Δήμο Σφακίων υπάρχει απόφαση για την δημιουργία δρόμου αρκεί να υπάρξει συναίνεση για την παραχώρηση κάποιων τμημάτων ιδιοκτησιών προκειμένου να γίνει δυνατή η χάραξή του κάτι που θα συντελέσει όχι μόνο στην άμεση πρόσβαση υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική αλλά και στην αναγέννηση του χωριού.

Πηγή: flashnews.gr