Κορονοϊός – Μόσιαλος: Το «plan b» σε περίπτωση που ξεφύγει η πανδημία

Πόσο πρέπει να μειωθούν οι ανεμβολίαστοι για να μην περάσουμε δύσκολο χειμώνα

Έντονη είναι η ανησυχία στους ειδικούς για την έξαρση του κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός άλλωστε που οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή χθες, Σάββατο (6/11).

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στο plan b που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της πανδημίας, ενώ απέρριψε το σενάριο για νέο lockdown.

Κορονοϊός – Μόσιαλος: Τι πρέπει να γίνει αν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της πανδημίας

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου πρώτα για τους ανοσοκατεσταλμένους και μετά για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες αλλά και στην αύξηση των εμβολιασμών πρώτης δόσης που όπως είπε «ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και αυτό είναι ευχάριστο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειωθεί από 600.000 σε 300.000 και 200.000, δεν θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Στην περίπτωση που οι «κόκκινες γραμμές» ξεπεραστούν, ο καθηγητής πρότεινε αυστηροποίηση των μέτρων, αυστηροποίηση των ποινών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έλεγχος για την εφαρμογή του μέτρου. Επίσης αναφέρθηκε στην πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι «δεν πάμε στο lockdown αμέσως» καθώς πρόκειται για το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει μια χώρα αυτήν τη στιγμή. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί αν κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Πηγή: news.gr