Λιτάνευσαν την Παναγία την Τριπολιτσά στην Τρίπολη – Η αγία Εικόνα της έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργικό τρόπο

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως έχει αποθησαυρισθεί η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επονομαζομένη «Παναγία της Τριπολιτσάς». Για μία ακόμα χρονιά, την εικόνα λιτάνευσε κλήρος και λαός με ευλάβεια το απόγευμα της Δευτέρας 1ης Αυγούστου 2022 πέριξ της αυλής του Ναού.

Στις 7:00 μ.μ. τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος την οποία πλαισίωσε, η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως, καθώς και μέλη της «Λαογραφικής Εστίας Τριπόλως» με εθνικές ενδυμασίες και κατόπιν η πρώτη ιερά Παράκλησις.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου προς τους παρισταμένους Άρχοντες, τις υπόλοιπες αρχές και στο πλήθος των ευσεβών χριστιανών και αναφέρθηκε στο υπερύμνητο Πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας μας.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η Εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρούν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος Αγιογράφος της ήταν ο Μιχαήλ Κομνενίδης από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, αφού πέθανε από κάποια ασθένεια. Κατόπιν την Εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης, ο Κυδωνιάτης, το 1826.

Η Εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη, Ποριώτου. Έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας του και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργικό τρόπο, μία φορά, όταν την είχε η οικογένεια του Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού το 1995.

Μετά την πυρκαγιά η Εικόνα τοποθετήθηκε σε καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι, δωρεά του μακαριστού ευλαβούς ενορίτου και εκκλησιαστικού Συμβούλου Κωνσταντίνου Καλομιτσίνη και κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου πριν την Παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr