Μεταφορά Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης Σητείας στην ομώνυμη Ι.Μ. στον Τράχηλα

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, το απόγευμα ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προέστη της λιτάνευσης και μεταφοράς της θαυματουργού και περίπυστης Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης από τον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ενορίας Σκοπής, όπου φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην Ιερά Ενοριακή Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στον «Τράχηλα», όπου θα παραμείνει καθ᾽ όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, έως και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη λιτανευτική πομπή των 8,5 χιλιομέτρων μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος Σκοπής π. Δημήτριος Αχλαδιανάκης και ο Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας συνόδευσε και φέτος την Ιερά Εικόνα πεζή, την οποία μετέφεραν στα χέρια με ευλάβεια και κατάνυξη εναλλάξ, ενώ οι Ιεροψάλτες έψαλλαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς Παρακλητικούς Κανόνες προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μετά την άφιξη στη Μονή ο κ. Κύριλλος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και ευχήθηκε στους πολυπληθείς προσκυνητές να έχουν τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας στη ζωή τους.

“Η Μητέρα του Κυρίου μας είναι η πνευματική μάνα όλων μας και όλοι μας προστρέχουμε με πίστη, ταπείνωση και ευλάβεια στο ιερό πρόσωπό της. Εκείνη μας σκεπάζει με το ιερό μαφόριό της και σε αυτήν καταφεύγουμε όλοι σε κάθε περίσταση και δοκιμασία. Η Παναγία η Φανερωμένη να περισκέπει όλους μας και να μας αξιώνει κάθε χρόνο να την λιτανεύουμε”, είπε ο Μητροπολίτης.

Τέλος, ο κ. Κύριλλος συνεχάρη τον π. Δημήτριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης) η μελέτη που συνέταξε αφιλοκερδώς ο εκ Σκοπής κ. Μαυρακάκης, τον οποίο ευχαρίστησε, και οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού ναού θα αρχίσουν άμεσα.

“Οφείλουμε να σεβαστούμε αυτό το ιστορικό μνημείο, να το συντηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές ως πολύτιμη παρακαταθήκη”, σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Πηγή: orthodoxtimes.gr