Παναγία η Καβουράδαινα της Λέρου… Από που πήρε το όνομα της!

Κοντά στον Ξηρόκαμπο της Λέρου, χτισμένο πάνω στους βράχους της θάλασσας, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας (Καβουράδενας), που θεωρείται από τα ομορφότερα του νησιού!

Από τον παράλιο δρόμο, ένα υπέροχο πέτρινο και φροντισμένο μονοπάτι θα σας κατεβάσει ως εδώ, όπου κάποτε κατέβηκε και ένας ψαράς, που δαγκώθηκε άσχημα όμως από έναν κάβουρα. Βλέποντας καλύτερα, είδε τότε στη σχισμή του βράχου, σε εκείνο ακριβώς το σημείο, να βρίσκεται μια εικόνα της Παναγίας, έχοντας για φρουρούς της καβούρια, που την φυλούσαν σαν πιστοί στρατιώτες, σαν θαλάσσιοι “αρχάγγελοι”, έχοντας αντί ρομφαία, πανίσχυρες δαγκάνες!

Ο ταπεινός ψαράς έμεινε έκπληκτος! Αμέσως προσευχήθηκε με ευλάβεια και τότε η πληγή του έκλεισε θαυματουργικά! Βλέποντας το διπλό θαύμα, της ευρέσεως και της ιάσεως, πήρε την εικόνα και πήγε στην Εκκλησία του χωριού, διηγούμενος σε όλους τι συνέβη.

Την ίδια εκείνη νύχτα μάλιστα, βλέπει στον ύπνο του μια μαυροφορεμένη γυναίκα, που του είπε να την ξαναβάλει στο σημείο που την είχε βρει! Ήταν η Θεοτόκος! Και η εικόνα της, εν τω μεταξύ, είχε εξαφανιστεί από το χωριό!

Την άλλη μέρα, πήγαν και έψαξαν όλοι μαζί στα βράχια και βρήκαν την ίδια εικόνα, φρουρούμενη πάλι από κάβουρες! Έτσι και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί την μικρή εκκλησούλα που βλέπει κανείς και σήμερα, απλή, ταπεινή και τόσο, μα τόσο όμορφη!

Σε ανάμνηση του θαύματος, ιστορήθηκε μια εικόνα με την Παναγιά φρουρούμενη στη ράχη ενός μεγάλου κάβουρα! Άλλωστε αυτό σημαίνει και το προσωνύμιό της: Παναγία η Καβουράδαινα (Καβουράδενα την γράφουν οι ντόπιοι)!

Μια παραλλαγή, αναφέρει πάλι ότι η εκκλησούλα φτιάχτηκε το 1796, πράγματι από έναν ψαρά, από την γειτονική όμως Κάλυμνο, που ψαρεύοντας στο σημείο εκείνο, έπιασε μια ξύλινη σανίδα, γεμάτη όστρακα και καβούρια, που αφού την καθάρισε πρόχειρα, είδε ότι είχε πάνω της ζωγραφισμένη μια εικόνα της Παναγιάς! Την πήρε σπίτι του, αλλά εμφανίστηκε στον ύπνο του η Παναγιά και του ζήτησε να της χτίσει το “σπιτάκι της” στο σημείο που τη βρήκε.

Μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε, ιδίως 15 Αύγουστο και στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιον της Θεοτόκου.

Πηγή: iellada.gr